Naše pevke imajo res angelske glasove


04.04.2014

V torek, 1. aprila 2014, se je v Zagorju ob Savi odvijalo 24. državno tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov. Tekmovanja se je udeležil tudi naš Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj. Na koncertu ob 19. uri so poleg kranjskih pevk sodelovali še 4 zbori: Dekliška pevska zbora Gimnazije Celje - center in Gimnazije Želimlje, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in Mešani pevski zbor I. gimnazije v Celju. Konkurenca seveda na ta prvoaprilski dan niti približno ni bila za šalo. Težek izbor skladb, natančna pripravljenost pevcev in njihovih zborovodij, tehnično izpiljeni glasovi so se prepletali med seboj. Kdo bo dal več od sebe, kdo bo na odru bolj žarel, kdo bo najlepše oblikoval melodične fraze in kdo bo najbolj čisto zapel težke kromatične postope, so bila vprašanja, na katere si je morala odgovoriti stroga žirija petih izkušenih in priznanih slovenskih zborovodij. Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj je na odru nastopil prvi. S svojim res velikim dirigentom je zbudil občinstvo in jim pokazal, da dekleta v nežno belih oblekah niso od muh. Izbrale so si tri skladbe. V priredbi Radovana Gobca so nežno zapele prekmursko ljudsko Speivaj nama, Katica, za sodobno slovensko so si izbrale nagajivo Coprnico Zofko, ki jo je na besedilo Svetlane Makarovič uglasbila mlada skladateljica Uršula Jašovec, in nazadnje še igrivo latinsko Non nobis, Domine Rosephanye Powell. »Kranjski« žar, intenziteta melodičnih fraz, nežni in lepo oblikovani toni so žirijo prepričali, da so DPZ Gimnazije Kranj podelili kar zlato priznanje z odličjem. To je najvišje priznanje na tekmovanju. Veselje ob razglasitvi je bilo nepopisno, trud vseh ur na vajah pa povrnjen.
Zahvala za ta dosežek in vse dotedanje gre predvsem dvema osebama: Barbari Kušar, ki s svojo vztrajnostjo in potrpežljivostjo neustavljivo organizira vse vaje, nastope in koncerte ter je vedno pripravljena na nove izzive; ter zborovodji Primožu Kerštanju, ki s svojo karizmo, energijo in žarom iz pevk izvabi muzikalnost in igrivost, ki se je poslušalec nikoli ne naveliča.
Hvala za to, ponosni smo na vas in uspešno vam vsem želimo še naprej!

Marjeta Šolar, prof.


   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se