»Nekaj je zanimivega v državi danski«


02.10.2014

Popotovanje štirih zaslužnih maturantov Gimnazije Kranj po severni kraljevini.

 

avtorji: nekdanji dijaki Ajda Remškar, Andraž Oštrek, Vid Žepič in Gašper Žun

Danska, 14. september 2014

 

V letošnjem kasnem poletju se nas je četvero kranjskih gimnazijcev podalo na popotovanje po najstarejši nordijski državi, saj je ravnatelj s tem izletom nagradil naš prizadevni štiriletni opus. Prostrano dansko ravnino smo spoznavali v družbi članov Društva slovensko-danskega prijateljstva in z ostalimi nagrajenimi dijaki naše dežele, s katerimi smo pripravili slovenski večer z jagodnim izborom ljudskih pesmi ter vzneseno predstavitvijo Gorenjske in njene najboljše gimnazije.

 

A srž naše odprave je bila soočiti se z Dansko od blizu: kopali smo se v osvežujočih (14 °C) valovih Severnega morja, si zrli iz oči v oči z mrakobnimi Vikingi in se zabavali z lego kockami. Vendar nas dežela brezdanjega travinja, ki sicer s točno 170,35 m visoko »goro« ne ponuja alpinističnih užitkov, očara s svojo bleščečo preteklostjo, odtisnjeno v vencu dražestnih gradov in luteranskih cerkva. Še posebej so nas navdušile vladarske regalije, ki smo jih občudovali v močno zastraženi kraljevi zakladnici v Rosenborgu. V Helsingøru (Elsinoru), tik ob meji s Švedsko, se ponosno vzpenja še eden izmed mogočnih gradov, ki bi ga moral poznati sleherni kranjski gimnazijec (ali pa vsaj letošnji maturant), saj se v njem dogaja Shakespearejev Hamlet, kjer »nesreča stopa na peto nesreči«.

Le lučaj od osrednjega trga Københavna, koder v svoji rokokojski palači Amalienborg domuje kraljica, so nas sprejeli na slovenskem veleposlaništvu, kjer so ob prepevanju narodnih pesmi našim rojakom vzplala domoljubna čustva. Monarhu navkljub Dance s svojo občudovanja vredno lucidno mentaliteto odlikuje več kot 150-letna demokracija; imeli smo priložnost, da smo si prav v srčiki njenega hrama ogledali skrite kotičke in številne skrivnosti.

Četudi nam je Danska vsevdilj ponujala na ogled svoje impozantne zgodovinske svetinje, smo si uspeli ogledati tudi galerijo moderne umetnosti, kjer je bil največ naše pozornosti deležen mavrični obhod z daljnosežnim razgledom na strehi stavbe.

Za konec seveda ne smemo pozabiti na slovitega Hansa Christiana Andersena, čigar subtilno pravljično junakinjo – Malo morsko deklico –  smo opazovali ob vhodu v københavensko pristanišče.

Enotedensko pohajkovanje smo sklenili polni novih doživetij in spoznanj, sedaj pa odhajamo v svet, a obljubljamo, da nikdar ne bomo pozabili svoje duhovne matere Gimnazije Kranj. Dospevši na konec, bi se za neponovljivo izkušnjo radi zahvalili gospodu ravnatelju in Društvu slovensko-danskega prijateljstva.

 

Lepo bodite in naj Vam brez nas ne bo preveč hudo.

Vaši nekdanji dijaki Ajda Remškar, Andraž Oštrek, Vid Žepič in Gašper Žun.

 

V duhu ustvarjalno-umetniško-pustolovskega tedna pa je nastala tudi potopisna pesem:

 

Ravnica, kamorkoli pogled zavija,

občasno večer slovenski in gostija,

izbrana družba

in »programska gužva«.

 

Občudovali smo lepote Danske,

prenesli jim pozdrave s Kranjske,

peli narodne in plesali

ter neizmerno uživali.

 

Skupaj z Andersenom in Hamletom

našli gradov in cerkva smo plejado

in z vikinškim pogumom

končali našo neponovljivo odisejado.

(A. Oštrek)

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se