Nepozabni grški večer


16.05.2014

Že prvi delovni dan po počitnicah, v ponedeljek, 5. 5. 2014, ste si v knjižnici Gimnazije Kranj lahko ogledali glasbeno-literarni večer z naslovom VRATA ORIENTA. Posvetili smo ga velikemu grškemu pisatelju in filozofu Nikosu Kazantzakisu (ki ga poznate po njegovem besedilu Grk Zorba).

Večer smo s skupnimi močmi priredili: Gimnazija Kranj, Filozofska fakulteta v Ljubljani in Slovensko-grško kulturno društvo.
Na večeru je o Kazantzakisu govoril v Švici bivajoči dr. Georgios Stassinakis, predsednik mednarodnega združenja prijateljev Nikosa Kazantzakisa. Med gosti pa smo lahko pozdravili tudi veleposlanika Grčije, Athanasiosa Kallidopoulosa, in našega ravnatelja, mag. Franca Rozmana, ki je bil formalni gostitelj večera.

Predstavljen je bil roman Kapitan Mihalis (Eleutheria i thanatos), veliko delo pisatelja Kazantzakisa. Roman govori o uporu Krečanov proti turškemu imperiju v borbi za neodvisnost Grkov. Kreta in njeni prebivalci metaforično odpirajo in zapirajo nevidna vrata v neskončni svet orienta ter se skozi tisočletja borijo za svoje vrednote in neodvisnost.

Odlomke iz romana so brali: Andreja Škafar, Karolina Rakovec, Eva Križaj, Lejla Hrvatin, Kaja Filipovič (iz 2. d), Manca Meglič, Kaja Fekonja in Nina Marčeta (iz 1. d), Timotej Štempihar (iz 2. f) in Karmen Likar, Klavdija Poklukar in Peter Aleksander Bizjak (iz 3. e) – vsi člani recitacijskega krožka pod vodstvom prof. Tanje Tomšič. Voditeljica je bila Sandra Zorec Grbič (iz 2. d).

Pesmi, ki jih je pisatelj dodal v svoj roman, je ob glasbeni spremljavi članic Orkestra Gimnazije Kranj: Anje Kišek (flavta), Tine Pavlin (flavta) in Žive Hude (viola) ter pianista Matija Potiska zapel Jannis Vagenas. Za glasbeni del programa je poskrbel prof. Primož Zevnik, ki je organiziral tudi tehnično ekipo in obvestil medije.
Gostiteljica in voditeljica je bila prof. Vasilija Tsigarida, ki je skupaj s prof. Tanjo Tomšič izbrala odlomke in sodelovala v organizaciji večera tudi kot predsednica Slovensko-grškega kulturnega društva.
Po koncertu in izbranih odlomkih je sledila zakuska z odlično grško hrano.

Vasilija Tsigarida, prof., in Tanja Tomšič, prof.


   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se