Neznosna lahkost zmage


19.04.2013

Tako rekoč brez konkurence pet raziskovalnih nalog kranjskih gimnazijcev na prvih mestih

Avtor: Ivan Smiljanić, 4. F

Fotograf: Primož Pičulin

Gimnazija Kranj, 15. april 2013

 

Ste se že kdaj vprašali, kako gazirane pijače vplivajo na gene v človeku? Vas je kdaj zanimalo, kaj o negotovem stanju aktualne politike meni slovenska mladina? Veste, kako nastanejo na prstni odtis spominjajoče strukture v kristalih? Ste kdaj podvomili v pogosto trditev, da je Machiavellijev nauk zgolj in samo izrek 'cilj posvečuje sredstva'? Ste se ob sprehodu mimo kranjske cerkve sv. Kancijana že kdaj vprašali, pred koliko stoletji so to mogočno stavbo postavili?

 

Odgovori na ta raznolika vprašanja se skrivajo v raziskovalnih nalogah, ki smo jih v tem šolskem letu sestavljali dijaki Gimnazije Kranj. Na letošnjem, 22. regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev, ki je potekalo v sredo, 10. aprila 2013, smo v Šolskem centru Kranj predstavili plod svojega dela in ugotovitve, do katerih smo se dokopali med raziskavo. Rezultati so bili odlični, saj je vseh pet nalog z Gimnazije Kranj zasedlo prva mesta v svojih kategorijah (četudi je treba poudariti, da štiri naloge znotraj svoje kategorije niso imele konkurence; prava pohvala gre tako le Gašperju Žunu, ki je edini imel resno konkurenco). Uvrstili smo se tudi na državno tekmovanje, ki bo potekalo 20. maja v Murski Soboti.

Raziskovalne naloge se predstavijo

Gašper Žun je pod mentorstvom izr. prof. dr. Uroša Petroviča in prof. Marije Štremfelj s področja biologije zasnoval nalogo Inhibitorno delovanje Pepsi na delecijske mutante kvasovke Saccharomyces cerevisiae, Sara Ručigaj in Andraž Slatnar sta pod mentorstvom prof. Patricije Veldin s področja sociologije oblikovala nalogo Odnos slovenske mladine do slovenskih političnih strank, Rok Oblak, Simon Udir in Vid Žepič pa so pod mentorstvom dr. Jureta Žaloharja preučili nalogo Vpliv Greenovega elastičnega polja na nastajanje struktur prstnega odtisa v kristalih s področja fizike. Vid Žepič je samostojno pod mentorstvom prof. Patricije Veldin in prof. Janeza Ciperleta napisal tudi nalogo Univerzalnost makiavelističnih mehanizmov s področja zgodovine, Matic Tavčar, Katarina Pivk in avtor tega članka pa smo pod mentorstvom prof. Patricije Veldin sestavili nalogo Sakralna dediščina na področju Kranja, prijavljena na področju arhitekture in gradbeništva.

Zahvala mentorjem

Pisanje raziskovalne naloge zahteva nemalo truda, analize, poglobljenega preučevanja gradiva in dela na terenu. Pri delu smo se lahko kadarkoli z vprašanji obrnili na mentorje, ki jim v imenu vseh tekmovalcev za pomoč in podporo izrekam iskreno zahvalo. Osebno se lahko zahvalim naši mentorici, prof. Patriciji Veldin, ki nam je pomagala, da se osredotočimo na ključne probleme v sakralni arhitekturi v Kranju in ki nas je prijazno opozorila, da med tovrstno dediščino sodita tudi župnišče in škofija.       
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se