Noč v Parizu v Cankarjevem domu


05.01.2015

Tudi letos so nam mladi glasbeniki pričarali nepozaben glasben večer, tokrat v intimni atmosferi nočnega Pariza, ki so ga zaokrožili s čutno glasbo francoskih klasikov, pozabljenih šansonov ter starih evrovizijskih uspešnic.


Avtorica: Anja Kišek iz 4. c

 

Popolnoma razprodana Gallusova dvorana Cankarjevega doma je tokrat zazvenela v francoščini. Skupaj z orkestrom pod taktirko maestra Nejca Bečana je kot osrednji gost nastopil znameniti pianistični virtuoz Petar Milić z Ravelovo mojstrovino Klavirski koncert v G-molu, ki z energičnim ritmom in ganljivim drugim stavkom poslušalca ne pusti hladnega. Prisluhnili smo tudi Fauréjevi Pavani, glasbi iz serije 'Allo 'Allo!, Debussyjevi orkestracije Satiejeve Gymnopédie in mnogim drugim biserom francoskih komponistov. Tokrat se je prvič pod vodstvom nove zborovodkinje Marjete Oblak predstavil Združeni zbor gimnazije, ki nas je v božični čas popeljal s francosko tradicionalno Il est né, Ave Mario ter Vois sur ton chemin iz filma Les choristes. Kot solistke so nastopile Ernestina Jošt, Eva Štirn, Vivien Isabel Herak Hadaš in Dina Arapović, ki so z interpretacijo starih francoskih popularnih pesmi publiko popeljale nekaj desetletij nazaj v francosko obdobje razcveta šansonov. Vrhunec koncerta je zagotovo dosegla Ravelova koreografska pesnitev La Valse, s katero komponist opozarja na minljivost in razpad družbe, z dekadenčnim stilom in s ponavljajočimi fragmenti pa stopnjuje glasbo vse do njenega popolnega razkroja. Še enkrat so mladi glasbeniki dokazali, da zmorejo kljub vsemu izpeljati tako ogromen projekt, za kar gre velika zahvala predvsem koncertnemu direktorju in režiserju Primožu Zevniku, ki s svojo predanostjo realizacijo omogoča.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se