O vafljih s čokolado, mednarodnem sodelovanju in podnebnih spremembah


22.11.2021

Dijaki Gimnazije Kranj so se odlično odrezali na mednarodnem debatnem tekmovanju Climate of change v Bruslju. Ekipa Brine Mohar iz 2. e zmagovalka turnirja.

 

Avtorja: Izabela Letonja in Vito Grilc iz 3. h

 

O mednarodni krizi, v kateri se je znašel svet zaradi podnebnih sprememb, je bilo pred kratkim govora tudi na konferenci COP26. Iz obstranske težave je namreč vprašanje globalnega segrevanja preraslo v krizo, ki zdaj mnogo bolj kot razpravljanje zahteva reševanje. Zato se je Evropska unija odločila zagnati iniciativo, ki bi mladim približala to problematiko in jih skozi debate spodbudila k iskanju rešitev. V srčiki projekta Climate of change je bilo mednarodno srečanje v Bruslju, ki je preraslo v trg mnenj, pogledov in izkušenj ter vozlišče predlogov za reševanje aktualnih problemov.

Iz Slovenije …

Potovanje se je v resnici začelo že dosti prej – aprila – ko nas je profesorica Katarina Lovenjak povabila k sodelovanju pri projektu. Po kratki predstavitvi debatne metodologije, projekta samega in organizacije SLOGA smo začeli s tedenskimi pripravami z vsakič novimi ekipami in dobili priložnost navezave stikov z vrstniki, prav tako pa smo dobili vpogled v aktualno dogajanje v zvezi s podnebno krizo in pilili svoje debaterske veščine, pri čemer nam je poleg profesorice s povratnimi informacijami in bogatimi izkušnjami pomagal tudi Ivan Koruza. Debatirali smo o multinacionalkah, okoljskih migrantih, razvojni pomoči, ekocidu ... V začetku junija so se ekipe ustalile in sledilo je prvo tekmovanje – sprva na šolski, nato regijski in državni ravni. Na finalu v Ljubljani 23. junija 2021 je ekipa Gimnazije Kranj, ki smo jo sestavljali Urša Ahčin, Alja Šlenc, Larisa Grbič, Brina Mohar, Izabela Letonja in Vito Grilc, premagala ekipo iz Nove Gorice in se uvrstila na mednarodni turnir, ki je potekal med 10. in 12. novembrom 2021 v Bruslju. Septembra smo se začeli intenzivno pripravljati na dogodek — ob torkih smo debatirali na daljavo, spopadli smo se z ne ravno najlažjo terminologijo v angleščini in poskrbeli, da smo na turnir prišli v vrhunski formi. Teden pred počitnicami so nas preko žreba razdelili v mednarodne ekipe, s katerimi smo kasneje tekmovali v Belgiji, kar je bila odlična priložnost za navezavo stikov z vrstniki iz cele Evrope.

… preko Belgije …

Iz Kranja je avtobus odpeljal malo čez polnoč s ponedeljka na torek. Nekaj pred sedmo smo odleteli iz Benetk in sredi dopoldneva prispeli v hotel ter se pripravili na Cankarjevo tekmovanje, ki smo ga isto popoldne odpisali na daljavo. Raziskovali smo stari del mesta, obiskali Manneken pis in si obvezno privoščili vaflje. V sredo je imela vsaka ekipa v prijetnem vzdušju dve debati, priložnosti za druženje z vrstniki in komunikacijo v angleščini prav tako ni manjkalo. Večer smo namenili odhodu v mesto in ogledu predstave Climate of Change v izvedbi cirkuške šole FLIC iz Torina, ki je skozi absurd in cirkuške elemente osvetlila, na kakšno temačno pot nas lahko privedeta človeški pohlep in ignoranca. V četrtek zjutraj so oznanili polfinaliste turnirja, med katerimi so bili tudi štirje slovenski predstavniki s svojimi ekipami: Brina Mohar, študentki Jana Ušaj in Metka Vodušek ter Vito Grilc. Dan je zato potekal v duhu priprav na petkovo debato, pozno popoldne pa smo obiskali poslopje Evropskega parlamenta, kjer nam je Martin Silič, asistent evropskega poslanca dr. Milana Brgleza, predstavil delovanje inštitucije in nas popeljal skozi veličastno zgradbo v poslovnem središču belgijske prestolnice. »Na zunaj impozantna stavba me je že ob prvem pogledu s trga impresionirala. Moderna arhitektura, ki se je dvigala nad nami, ko smo se ji približali, se je ob vhodu v poslopje prelevila v labirint dvigal, umetnin na stenah in balkonov, dvigajočih se nad sejnimi dvoranami. Celotna stavba je v meni ustvarjala občutek majhnosti v primerjavi s svetom okoli mene. Videti kraj, kjer se vsak dan ustvarjajo odločitve, ki se zadevajo vse nas, je res posebna izkušnja,« pove Izabela Letonja.

Skozi petkovo polfinalno sito se je prebila ekipa Sofoklej in v finalu prepričljivo premagala nasprotnike, Brina Mohar pa je s tem postala zmagovalka turnirja. Debatirali so o tem, ali bi morali uvesti mednarodno zaščito za okoljske migrante. Vzdušje v avditoriju je bilo neverjetno, navijali smo, stiskali pesti, se sem in tja do solz nasmejali, predvsem pa smo uživali v res kvalitetni debati, tako da aplavz po podelitvi kar ni hotel potihniti. »Finalna debata je kar prasketala, tako od kresanja različnih mnenj kot od živčnosti. Še posebej stresno je bilo govoriti pred veliko publiko. Moje misli so se spreminjale od 'tega pa ne zmoremo', preko 'saj bo šlo' do navdušenega zavedanja, da smo zmagali. Najboljši del je bilo vsekakor navijanje občinstva,« je svoje vtise strnila Brina Mohar. Po slavju, ihtenju in izmenjevanju kontaktov s soudeleženci smo se pripravili na pot domov in ujeli jutranji let v Benetke.

… v svet

Vendar potovanja s prihodom domov še ni konec. Brina se spomladi odpravlja v eno od držav globalnega Juga, naloga nas vseh pa je širiti vest naprej. Deliti izkušnje, mnenja, znanje o drugih kulturah, soustvarjati generacijo tesno povezanih državljanov EU, spodbujati k zoperstavljanju podnebnim spremembam, iskanju učinkovitih in dolgoročnih rešitev, predvsem pa se moramo zavedati, da smo del veliko širše slike celega planeta, družbe, ki jo moramo pobarvati po odtenku tega, kar smo prinesli iz Belgije, da se bo skladal z odtenkom narave, trajnosti in skrbi za okolje. Ker gremo lahko le skupaj naprej. Ne kot posameznik, kot narod ali Evropa, temveč kot človeštvo.

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2022 2023 2024
april maj junij
p t s č p s n
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se