Obrazi prihodnosti v časopisu Dnevnik


02.06.2015

Kranjski gimnazijci so skupaj z dijaki 19 slovenskih gimnazij pisali za ugledno novinarsko hišo. 

 

Avtorica: Manca Krivec iz 3. b
Fotograf: Tomaž Skale (Dnevnik)

 

V časopisu Dnevnik je štiri mesece izhajala prav posebna rubrika, namenjena izključno mladim in njihovemu pogledu na šolo, prosti čas, šport, glasbo, umetnost ter na težave, ki pestijo družbo. V tem projektu nas je sodelovalo 19 gimnazij in okrog 150 dijakov je tako napisalo in objavilo več kot 120 zanimivih člankov. Tudi kranjski gimnazijci smo se z veseljem odzvali na to enkratno priložnost.

Klavdija Poklukar, Magdalena Rakovec, Karolina Rakovec, Andraž Dolinšek, Jani Hilčer in Manca Krivec smo pod vodstvom potrpežljive mentorice profesorice Martine Lušina Basaj sodelovali v tem projektu. S svojimi prispevki smo obogatili eno od izdaj Dnevnika. S pomočjo novinarja Primoža Kneza smo razmišljali o aktualnih problemih, predstavili osebe z glasbenimi in s športnimi potenciali ter se soočili tudi z drugimi zanimivimi temami, ki so zagotovo pritegnile bralce časopisa. Pri tem smo lahko tudi nazorno spoznali, kako poteka delo novinarja. V tem smo se tudi sami preizkusili. Čeprav je pisanje člankov zahtevalo veliko dela, smo bili pisci zanje dobro nagrajeni. V sredo, 27. 5. 2015, smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo na Odru pod zvezdami najprej prisostvovali sklepni prireditvi ob zaključku projekta. Vsak izmed nas je prijel priznanje, brezplačno naročnino Dnevnika in še veliko drugih malenkosti, najbolj pa nas je navdušil podarjeni tablični računalnik. Enourni program je odlično popestril voditelj Klemen Bunderla, za še več smeha pa je poskrbel stand up komik Boštjan Gorenc – Pižama. S koncem prireditve pa druženja še ni bilo konec. Čakal nas je še prav poseben obisk. Članki rubrike Obrazi prihodnosti so namreč navdušili tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je mlade pisce sprejel v predsedniški palači. V uvodnem govoru nam je izrekel iskreno dobrodošlico, se nam zahvalil za aktivno sodelovanje v projektu, katerega glavna cilja sta seznaniti javnost z miselnostjo mladih in vnos novih,  inovativnih idej za spremembe v družbi in njenem sistemu, ter nas pozval k iskanju novih rešitev. Sledil je, za večino prisotnih brez dvoma najboljši del vsega druženja, pogovor s tremi pravimi obrazi prihodnosti, to so: Urban Stanič (pianist, ki je osvojil drugo mesto na evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu), Maruša Kerenčnik (dobitnica bronaste medalje na mladinski naravoslovni olimpijadi) in Miha Hrobat (svetovni mladinski prvak v superveleslalomu). Slednji so sovrstnikom razkrili recepte za svoje uspehe in potrpežljivo odgovarjali na vsa zastavljena vprašanja. Po končanem pogovoru smo se spet odpravili vsak na svoj konec Slovenije, prav vse pa je spremljalo zadovoljstvo ob novih spoznanjih in spominih, ki jih bomo ponesli v svoje življenje. Tudi za kranjske gimnazijce je bil to izjemen dogodek, ki se ga bomo zagotovo še dolgo spominjali. Prav vsi, tako dijaki kot mentorji, pa že težko čakamo na nov poziv, nov projekt in novo priložnost, da bomo s svojimi stoterimi obrazi spet lahko za kratek čas krojili eno skupno prihodnost.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se