Od pastirja do viteza


14.05.2013

 

Avtor: Ivan Smiljanić iz 4. f

Gimnazija Kranj, 10. maj 2013

 

20. novembra letos bo poteklo 200 let, odkar se je v vasi Radomerščak blizu Ljutomera rodil eden izmed najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev, slavistov in političnokulturnih delavcev 19. stoletja – dr. Franc vitez Miklošič. Ta jubilej je bil počaščen z izidom poštne znamke v spomin na znanega jezikoslovca in z nekaj kulturnimi prireditvami. Poleg tega so se na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru odločili, da bodo za letošnje, sedmo tekmovanje Pot v prihodnost, katerega organizatorji so, za temo izbrali prav življenje in delo tega slavista.

 

Pot v prihodnost je malo znano tekmovanje za dijake srednjih šol, na katerem se povezujeta dva elementa: (novejša) zgodovina in esejistično pisanje. Tekmovalci morajo na podlagi izbrane teme napisati nalogo, ki je na tak ali drugačen način povezana z dotično temo, poleg tega pa je treba oblikovati tudi predstavitev na računalniških prosojnicah. Štiričlanska komisija nato izbere in nagradi najboljša prispela dela.

Letos smo z Gimnazije Kranj svoja dela na tekmovanje pod mentorstvom prof. Patricije Veldin oddali trije dijaki: Andraž Oštrek iz 3. f, Vid Žepič iz 3. d in avtor tega članka. V četrtek, 9. maja 2013, je potekala uradna razglasitev rezultatov na slavnostni prireditvi v Ljutomeru. Bralec, ki morda pričakuje zanimiv oris dogajanja na prireditvi, bo bridko razočaran, saj se zaradi različnih obveznosti nihče od nas ni udeležil tega dogodka in posledično nismo izvedeli niti tega, če smo dobili nagrade, saj rezultatov pred prireditvijo v Ljutomeru organizatorji niso želeli razkriti. Osebno sem po naključju odkril članek na prleškem spletnem portalu, na katerem so že bili objavljeni rezultati. Vid Žepič in Andraž Oštrek sta prejela bronasti priznanji, sam pa sem poleg še ene dijakinje ljutomerske gimnazije prejel zlato priznanje. ­­Bralcu ne znam povedati niti, kakšne nagrade smo pravzaprav prejeli, saj so jih organizatorji poslali po pošti in za zdaj še niso prispele. Za pomoč in nasvete pri oblikovanju nalog se – kot že večkrat poprej – zahvaljujem mentorici Patriciji Veldin. Priznati je treba, da v zgornjem članku (ali bolje: antičlanku) manjka obilica zaželenih podatkov. Natančno bi lahko poročal zgolj o pisanju svoje naloge in njeni vsebini (raziskoval sem spominska obeležja, postavljena v spomin Miklošiču), vendar se mi dozdeva, da tega ne bi bral še tako zainteresirani bralec. Če koga vseeno zanimajo podatki o katerem izmed Miklošičevih spomenikov, naj me poišče na šolskih hodnikih.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se