Odkrivali lepote Prekmurja


20.06.2022

Kvalifikacijska odprava Mepi tokrat po najoddaljenejšem delu Slovenije

 

Avtorica: Ema Bašar iz 2. d

 

V četrtek, 2. junija 2022, se je za zlatnike začela zaključna in za nekatere kvalifikacijska odprava Mepi. Tokrat so se je udeležile vse zlate skupine, skupaj smo se že zgodaj zjutraj odpravili na vlak in se vsi zaspani odpeljali do Murske Sobote. Kljub prijetni vožnji smo bili vsi vznemirjeni zaradi novih dogodivščin in nepoznanih poti, ki jih bomo skupaj prehodili, pa tudi, ker smo skoraj zamudili vlak.

Ko smo prispeli, smo še enkrat preverili zemljevide in načrt poti, nato smo se napotili po prelepi prekmurski pokrajini. Prvi dan nas je pot vodila vse do Motovilcev, kjer so nam prijazni domačini ponudili zavetje kar na nogometnem igrišču ob gasilskem domu. Zlatniki smo se udobno namestili in postavili šotore, tudi dež nas ni prav nič presenetil, saj smo ga bili že vsi navajeni s poskusne odprave. Po okusni večerji, torej makaronih, smo se družili, igrali karte in podrobneje načrtovali naslednji dan.

Drugi dan nas je ta pot vodila po čarobnem podeželju, imeli pa smo tudi možnost ogleda po površini največjega gradu v Sloveniji, imenovanega Grad. Trasa je bila drugi dan tako čudovita, da smo ob tem pozabili na že utrujene noge in boleča ramena, niti neznosna vročina nas ni motila. Tabor smo tokrat postavili v Stanjevcih na velikem travniku, polnem raznolikih žuželk. Ta dan so se nam pridružili tudi srebrni mepijevci, ki so v tabor seveda prišli nekoliko kasneje kot že izkušeni zlatniki. Skupaj smo preživeli čudovit večer ob igranju kart in upanju, da ne bo preveč dežja.

Naslednji dan je bil štart kar zgodaj, iz Stanjevcev smo se napotili proti Gornjim Petrovcem, kjer so ta dan nekoliko kasneje svojo odpravo začeli še bronasti. Tokrat so bile noge že konkretno utrujene in nahrbtniki neznansko težki, a nas, pogumnih mepijevcev, to ni ustavilo, bodrila pa nas je tudi misel na večerni krst bronastih in taborni ogenj. Prekmurska pokrajina nas tudi tokrat ni razočarala, čudovita pa je bila vas Goriške Iže s počitniškim hiškami in okusnimi češnjami. Ta večer smo zopet taborili na nogometnem igrišču, zlatniki smo za bronaste pripravili zanimiv in poučen krst s pravo mepijevsko zaprisego. Ponoči pa nas je tokrat presenetil močan veter, tako močan, da je nekatere šotore skoraj podrl, a smo skupaj s pomočjo naših super mentorjev premagali tudi to težavo.

Zadnji dan odprave smo imeli možnost obiskati vas Filovce, kjer je razvita tradicionalna lončarska obrt. Prijazni gospod je skupini zlatnikov celo omogočil ogled te čudovite dediščine. Sonce je močno pripekalo in mepijevci smo si med potjo privoščili kar nekaj postankov. Vsi utrujeni in prepoteni smo po asfaltni potki med starimi, lepimi hišami in vrtički prispeli do Vidovega izvira z zdravilno vodo, do cilja nas je zdaj ločilo le še nekaj korakov, a smo si vseeno vzeli daljši počitek za opazovanje narave. Odpravo smo zaključili ob Bukovniškem jezeru, kjer smo si privoščili tudi zasluženo kepico sladoleda. Mislim, da lahko v imenu vseh trdim, da je bila to ena najlepših in najpoučnejših odprav.

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se