Odprt način razmišljanja in dobra volja


01.12.2015

Odprt način razmišljanja in dobra volja

Tekmovanje iz logike je kranjskim gimnazijcem prineslo 63 bronastih priznanj, 23 dijakov se je uvrstilo na državno tekmovanje.

 

Avtorica: prof. Metoda Šmigoc

 

Naši dijaki so že začeli pobirati priznanja na tekmovanjih iz znanja. Konec septembra 2015 je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Na njem so dijaki osvojili 63 bronastih priznanj. Kar 23 pa se jih je uvrstilo na državno tekmovanje, ki je potekalo 7. novembra 2015 v Ljubljani. Naši tekmovalci so dosegli odlične rezultate. Zlata priznanja so osvojili: Špela Škof iz 1. a, Mark Ambrožič iz 1. c, Gašper Lotrič iz 1. č, Miha Mitič iz 2. d in Vid Golob iz 3. h, ki se je uvrstil na odlično 6. mesto.  Srebrna priznanja so osvojili: Ela Štirn iz 1. a, Nika Teran iz 1. c, Klara Gačnik iz 1. f, Nina Žumer iz 2. g, Jaka Bizjak iz 2. a ter Matevž Hudovernik iz 2. a. Najuspešnejši tekmovalec iz logike Vid Golob je kritičen do favoriziranja določenih osebnostnih lastnosti, ki so potrebne za uspeh na tekmovanjih iz znanja, hkrati pa vidi v tem tudi določene prednosti: »Tekmovanje iz logike je po mojem mnenju še en način favoriziranja določenih lastnosti in načina razmišljanja, ki v moderni družbi velja za pravilnega in je po njenem prepričanju pogoj za uspeh. To se mi zdi nevarno, saj je posledica tudi takega prepričanja veliko število psihopatov na vodilnih položajih v svetu, ki so privedli svet v takšno stanje, v kakršnem trenutno je. Vendar pa ne mislim, da so tovrstna tekmovanja nepotrebna in brez vrednosti. Menim le, da ni v redu, da so vsa usmerjena v isto področje (logično-matematičnega razmišljanja), saj ustrezajo le določenemu tipu učencev, medtem ko so ostali tipi zanemarjeni. Vsekakor spodbuja razmišljanje in logično povezovanje, kar je zelo pomembno in uporabno, tudi oz. predvsem v vsakdanjem življenju. Menim, da bi morali te elemente še bolj razvijati tudi v slovenskemu šolskemu sistemu. Logika se mi zdi nekaj posebnega, saj tudi za doseganje uspehov ne potrebujemo posebnega predznanja, ki je pri drugih tekmovanjih nujno potrebno. Ne obstajajo določene formule in enačbe kot pri matematiki, fiziki, kemiji, prav tako pa si ni treba zapomniti nobenih podatkov kot npr. pri biologiji, tekmovanju iz sladkorne bolezni ipd., temveč včasih zadostuje le odprt način razmišljanja in dobra volja.«   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se