Pesem lahko premaga tudi epidemijo – naše gimnazijske pevke so spet zlate


20.10.2021

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj v hrvaškem Tuhlju prepričljivo osvojil veliko nagrado

 

Avtorica: Barbara Kušar, prof.

 

Čas pandemije je še posebej negativno vplival na delovanje skupin, kot so pevski zbori. Vaje preko Teamsov nikakor ne morejo nadomestiti srečanj v živo in skupinskega muziciranja. V preteklih dveh letih tako tudi nismo imeli priložnosti, da bi s svojo glasbo razveseljevali večje množice poslušalcev ali se družili z ostalimi zbori na mednarodnih festivalih. Zato je vabilo iz Tuhlja na Hrvaškem za sodelovanje na tekmovanju prišlo kot nalašč. Odločili smo se povabiti še pevke, ki so v zadnjih dveh letih že zapustile naš zbor, vse so se z veseljem odzvale in konec avgusta smo se začeli pripravljati za nastop na tekmovanju.

V hrvaškem Tuhlju domače kulturno društvo že 12 let organizira zborovsko tekmovanje Zlatna lipa Tuhlja. Lani je potekalo preko spleta, letos pa so se odločili, da spet poskusijo z izvedbo v živo. Namesto običajnih 25 zborov so jih gostili 14, poleg hrvaških smo bili prisotni predstavniki Bosne in Hercegovine, Kosova in Slovenije. Namesto junija smo se tokrat zbrali v termah Tuhelj 16. oktobra 2021. Vidno je bilo, kako si že prav vsi udeleženci želijo nastopanja pred množičnim občinstvom, kar smo v dveh preteklih letih močno pogrešali. Kljub epidemiološkim ukrepom je bilo srečanje sproščeno in prisrčno, za kar gre zahvala zavzetim organizatorjem.  Naš dekliški pevski zbor je nastopil v zadnjem sklopu tekmovanja in se zelo dobro odrezal, zapeli smo tri pesmi z zelo različnim karakterjem. Najprej renesančno Gallusovo Pueri Concinite, nato Gobčevo priredbo ljudske pesmi Ne ouri, ne sejaj v romantičnem slogu in za konec živahno priredbo mehiške ljudske Las Amarillas skladatelja Hatfielda. Že med nastopom smo na obrazu dirigenta Erika Šmida zagledale zadovoljen nasmešek, ki je dal vedeti, da nam je izvedba dobro uspela. Raznovrstnost in izraznost zbora je prepričala tudi žirijo, ki nam je dodelila zlato plaketo in visokih 94,7 odstotnih točk. Poleg nas so si zlato plaketo prislužili še trije zbori: eden najboljših zborov na Kosovu Siparantum in dva hrvaška zbora: mešani zbor Ivan pl. Zajc iz Zagreba ter vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca. Vsi našteti zbori smo v finalnem nastopu ponovili eno pesem iz tekmovalnega programa, naša izvedba Las Amarillas pa je izzvala pravo navdušenje publike in tudi žirije, ki je Veliko nagrado Tuhlja podelila  Dekliškemu pevskemu zboru Gimnazije Kranj. Veselje je bilo neizmerno, deževale so čestitke z vseh strani. Znani hrvaški zborovodja in z moškim zborom zmagovalec lanskoletne izvedbe Josip degl’Ivellio je zapisal tole: »Zaslužena zmaga, neverjetna muzikalnost prekrasnih deklet v belem, pravih glasbenih angelov.«

Po podelitvi velikega pokala smo številne poslušalce spravili na noge še z našo izvedbo Dujmovičeve skladbe Dobre djevojke, ki so jo še v prejšnjem stoletju prepevali Novi fosili. Cela dvorana je pela z nami. Pravi, da gredo pridna dekleta v raj, poredna pa, kamor želijo. No, za naše pevke pod vodstvom odličnega zborovodje Erika Šmida velja oboje,  brez dvoma so zelo pridne in njihov glasbeni talent jih lahko pripelje kamorkoli. Zmago pa smo, kot se za tekmovanje v toplicah spodobi, proslavili z nočnim kopanjem.

Naj povemo še, da smo svoj tekmovalni nastop tudi posneli že pred časom v Radovljici, posnetek pa potuje v Belgijo – natančneje na virtualno tekmovanje World Choir Games, na katerem si bomo zagotovili pozornost zelo široke svetovne zborovske javnosti.

    
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se