»Ples je postal velik del mojega življenja.«


29.01.2018

»Ples je postal velik del mojega življenja.«

Kranjska gimnazijka Živa Krajnik iz 4. b je svetovna prvakinja v country line danceu.

 

Avtorica: Katka Tirović iz 4. b

 

V januarju je v Veldhovnu na Nizozemskem potekalo svetovno prvenstvo v country line danceu. Kranjska gimnazijka Živa Krajnik iz 4. b  se ga je udeležila in dosegla neverjeten uspeh. S tremi tehnično zelo zahtevnimi plesi je dokazala, da je najboljša, in postala svetovna prvakinja v kategoriji social classic line dance. Živo sem povprašala o njenih dosežkih in ljubezni do plesa.

 

Kdaj si se prvič srečala s plesom? Kdo te je navdušil, da si začela plesati?  

S plesom sem se prvič srečala v 5. razredu osnovne šole. Približno pol leta sem plesala rock and roll, vendar sem treninge žal morala opustiti, saj sem bila polno zasedena z drugimi dejavnostmi. Istočasno sem namreč v godalnem orkestru začela igrati violončelo. Spomnim se, da v tistem obdobju še sama nisem točno vedela, kaj želim početi in kaj me pravzaprav zanima. Vem pa, da sem se želela preizkusiti v vseh možnih aktivnostih, ki so mi takrat  padle na pamet … Bilo jih je veliko! Pred letom in pol sem po naključju spet prišla v stik s plesom. Zasledila sem tekmovanja v standardnih in latinskoameriških plesih ter se popolnoma navdušila nad to zvrstjo plesa in se odločila, da bom spet začela plesati. Ko sem si našla soplesalca, sva se vpisala v začetni tečaj družabnih plesov.  Po približno dveh mesecih plesa v paru sem se prvič spoznala s  plesom v vrsti. V ples sem namreč želela vključiti tudi mamo in babico, ki pa nista imeli partnerjev. Predlagali so mi, naj ju peljem na line dance. Na koncu sem tam pristala tudi sama. Skupina Linera, katere del sem trenutno, me je toplo sprejela, poleg tega pa me je trenerka Marjana s svojo pozitivno energijo in smislom za ples popolnoma navdušila! Postala sem del Linere. Kdo me je navdušil, da sem začela plesati? Mhm …, nihče osebno. Mojo pozornost sta pritegnila predvsem eleganca gibanja in izražanje čustev navzven ob glasbi. Spoznala sem, da v tej umetnosti vidim tudi sebe.

Kako si se uvrstila na svetovno prvenstvo v country line danceu?  Kakšne so bile predpriprave?

Za nastop na svetovnem prvenstvu sem morala doseči dober rezultat na enem izmed evropskih prvenstev. Izbrala sem si prvenstvo v Italiji, ki je bilo novembra 2017 v Milanu. Tam sem dosegla prvo mesto in se s tem uvrstila na svetovno prvenstvo. Na tekmovanje sem se pripravljala od septembra do novembra. To vključuje treninge v tujini (s tujimi inštruktorji oz. trenerji), individualne treninge z mojo osebno trenerko ter samostojne treninge. V praktično dveh mesecih in pol sem se morala naučiti 3 koreografije in jih samostojno dodelati ter intenzivno trenirati tehnike plesnih zvrsti, ki sem jih plesala (east coast swing, mambo, charleston).

Si pričakovala, da boš v Veldhovnu dosegla tak uspeh in postala svetovna prvakinja v kategoriji social classic line dance? Kakšni so bili občutki ob zmagi?

Trenirala sem veliko, napredovala v tehniki in vedela, da imam možnosti za dobro uvrstitev naprej. Bila sem popolnoma mirna, vendar vesela in zadovoljna. Dala sem vse od sebe in dosegla to, kar sem si najbolj želela.  Ob poslušanju slovenske himne, medtem ko se je iz publike slišalo glasno petje moje podporne ekipe, sem se počutila kot doma! (smeh)

Country line dance oz. ples v vrsti se v Sloveniji postopoma uveljavlja. Kako bi nam opisala to plesno zvrst?  Ali razmišljaš o tem, da bi se v prihodnosti preizkusila še v kakšni drugi plesni zvrsti? Kateri?

To je ples, ki izvira iz starejših oblik (folklora), sedaj pa uporablja poenostavljene korake (brez partnerja), ki jih prepoznamo tako v standardnih kot latinskoameriških plesih. Večini ljudi se ob omembi tega plesa v misli pričara kavbojski klobuk, laso, škornji in country glasba. Vendar še zdaleč ni tako! Ples v vrsti se razvija vsako leto sproti in uvaja mnoge novosti v smislu stila, kombinacij in zvrsti, ne samo plesa ampak tudi glasbe … V njem najdemo tako sambo, funky (hip hop), irske plese, tango, jive, bachato, kizombo, valčke itd. Prepričana sem, da se v line danceu za vsakogar lahko najde nekaj, kar mu bo všeč in kjer se bo lahko dokazal ne glede na starost, spol ali predznanje. Trenutno poleg plesa v vrsti plešem še standardne ter latinoameriške plese. Znotraj line dancea najdemo praktično vse zvrsti. To pomeni, da se moram naučiti veliko  osnov in kasneje nadgraditi znanje vseh teh. Že od nekdaj so mi najljubši latinskoameriški ritmi.

Si dijakinja 4. letnika, torej že razmišljaš o tem, kaj boš študirala? Bo tvoja življenjska pot povezana s plesom?

Seveda. Moji plani glede študija so se zaradi vseh teh dosežkov in novih spoznanj spremenili. Odločila sem se za študij plesa, saj me to nadvse osrečuje in ples je postal velik del mojega življenja. Po domače bi temu rekli nov »lifestyle.« (smeh)

Kje bom študirala, še nisem popolnoma prepričana. Morda me pot ponese celo v tujino.

Ples ti očitno zelo veliko pomeni. Bi lahko živela brez njega?

Ples mi daje vse tisto, kar mi manjka … Lahko sem to, kar sem si vedno želela biti. Ko stopim na plesišče, se prelevim v popolnoma drugo osebo. To mi je všeč. Postanem  samozavestna, se sprostim in preprosto odmislim cel svet ter uživam.

Ne, ne bi mogla živeti brez plesa.

 

Za izjemen uspeh Živi čestitamo in ji želimo še mnogo osvojenih prvih mest v prihodnosti.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se