Plezalna dogodivščina v gledališču


26.11.2014

Naslovno vlogo mlade Pavle v drami Pavla nad prepadom Slovenskega mladinskega gledališča igra nekdanja kranjska gimnazijka Barbara Ribnikar.

 

Avtor: Ambrož Pivk iz 4. f

Fotografija: Gregor Šeliga in Peter Uhan

 

Zadnja izmed gledaliških predstav, ki smo si jih ogledali z gimnazijo, je bila morda najnenavadnejša. V torek, 18. 11. 2014, smo si četrti letniki v Prešernovem gledališču Kranj namreč ogledali predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Pavla nad prepadom, ki govori o življenju slovenske alpinistke in lastnice kinematografov Pavle Jesih. Njeno življenje je režiser Matjaž Pograjc predstavil skozi fragmente, ki prikazujejo tako njeno plezalno življenje kot tudi njeno burno delo med vojno, ko so jo tako Italijani kot tudi Nemci izpraševali glede programa filmov, ki jih je vrtela v svojih kinematografih. Izvirnost predstavi omogoči predvsem scenografija, ki je pravzaprav plezalna stena, in velik del zgodbe je izražen skozi zapleteno koreografijo, tako plezalno kot tudi plesno. Čeprav življenje Jesihove vidimo samo skozi drobce, ti ponudijo tako kompleksen vpogled v njeno burno življenje, da predstavo dojemamo kot celovit portret ženske, ki je bila za svoj čas pionirka, njeno življenje pa je zaznamoval konflikt z oblastmi in tudi s samo sabo. Da pa je imela predstava tudi malo pridiha Gimnazije Kranj, je poskrbela naša nekdanja dijakinja Barbara Ribnikar, ki je odlično nastopila v vlogi mlade Pavle.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se