Ponos, veselje, evforija …


29.03.2016

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj v Rivi del Garda z zlatim priznanjem v rokah.

 

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom Marjete Oblak je v času od 20. do 24. marca 2016 sodeloval na 14. mednarodnem tekmovanju Concorso corale internazionale v Rivi del Garda, Italija. Na tekmovanju je žirija ocenjevala 28 tekmovalnih nastopov zborov iz enajstih držav v devetih različnih kategorijah. Naše pevke so v kategoriji dekliških zborov prejele zlato priznanje stopnje 4 in se uvrstile v zaključno tekmovanje zborov, ki so prejeli največ točk. Poleg našega zbora so tam prepevali še: Hägerstens Ungdomskör (Švedska), Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening (Norveška), Buena Vista University Concert Choir (ZDA), Coro Artemusica (Italija), Det Norske Jentekors (Norveška) in Jugendchor der Landesschule Pforta (Nemčija). Švedski študentski zbor je postal zmagovalec tekmovanja. Od slovenskih zborov sta zelo uspešno nastopila še otroški zbor Doremi z Bleda (pod vodstvom zborovodje Primoža Kerštanja), ki je prejel zlato priznanje stopnje 2 in posebno priznanje za uspešno sodelovanje med zborom, dirigentom in pianistom (Mateja Grašič), ter Mešani mladinski zbor Šolskega centra Celje  s srebrnim priznanjem stopnje 8.

 

Pevka Nina Žumer iz 2. g je takole doživela potovanje v Rivo:

Po majhnem hotelu v mestecu ob Gardskem jezeru so v torek v poznih večernih urah odmevali kriki sreče in veselja. Dekleta smo se objemala in oči so se nam od vse radosti kar svetile. Ravnokar smo namreč izvedele, da smo se uvrstile med najboljše zbore na mednarodnem zborovskem tekmovanju. Kar težko je opisati vsa čustva, ki so nas prevevala tako ob tej veseli novici kot tudi na odru samem – ponos, veselje, evforija ...

V italijanski Rivi del Garda smo preživele pet dni in vsak izmed njih je bil naravnost enkraten. Že prvo popoldne smo se udeležile parade, na kateri smo se predstavili vsi na festivalu sodelujoči zbori iz osmih različnih držav. Predstavnice Gimnazije Kranj smo vihrale s slovenskimi zastavicami in vse razposajene ponosno in glasno prepevale slovenske pesmi. A morale smo paziti na glasove. Čez dva dni, v torek, 22. marca 2016, smo se namreč udeležile tekmovanja in morale smo biti karseda pripravljene, saj je bila konkurenca zares huda. Na festival so prišli sami odlični zbori, in z resnico na dan, bilo nas je kar malo strah. Nismo bile prepričane, če bomo lahko kos tekmovanju na tako visokem nivoju. A vsi meseci napornih vaj so se očitno obrestovali in uvrstile smo se v veliki finale. V Slovenijo smo se vrnile z zlatim priznanjem v rokah.

Kljub vsemu pa nam je tekmovanje dalo veliko več kot le priznanje. Hvaležne smo v prvi vrsti za izkušnjo petja med tako kvalitetnimi zbori in vse že prej omenjene nepopisne evforične občutke, glavna stvar, ki smo jo dobile tekom tedna, pa so bile še tesnejše prijateljske vezi, ki smo jih spletle med sabo. Zadihale smo kot eno, kot res pravi povezan zbor.

Ko bomo čez kakšno leto obujale spomine na Rivo, se bomo zagotovo spomnile zlatega priznanja in vseh nastopov, na katerih smo dale vse od sebe in se res izkazale. V spominih pa nam bodo ostali tudi dnevi, polni smeha, sonca, dobre italijanske hrane in obilo glasbe, pogovorov dolgo v noč in krasne družbe.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se