Pouk ob Črnem jezeru


08.06.2017

26 kranjskih gimnazijcev se je učilo o kemiji, fiziki in športu pod milim nebom.

 

Avtor: Žan Žnidar iz 1. b

 

Šestindvajset dijakov in trije inštruktorji smo se odpravili na prakso iz športa, fizike in kemije. Prakso smo začeli z dvournim premagovanjem sil na klancu, se spoznavali z zakonitostmi trenja in gravitacije. Hkrati pa smo tudi že ugotavljali pomembnost hidracije telesa, čeprav je pouk kemije sledil šele v popoldanskem času. Prispeli smo na cilj prvega dne – Črno jezero. Tam smo povzeli vse, kar smo se med potjo naučili, si privoščili kratek odmor in preverili lastnosti vode v najnižjem izmed Triglavskih jezer – Črnem jezeru. Na poti do štaba (koče na Komni) smo se razdelili na višji in nižji nivo. Višji nivo je utrjeval znanje sil, nižji nivo pa se je rajši poslužil tehnik sproščanja ob Črnem jezeru in se po manj zahtevni poti odpravil nazaj proti štabu. V štabu smo po večerji povzeli dnevno dogajanje, s tem pa pričeli tudi s poukom kemije. Nismo pozabili pomembnosti hidracije telesa, saj na visoki nadmorski višini telo hitreje izgublja tekočino. Ko se je znočilo, smo se posvetili astronomiji in s proučevanjem zvezd zaključili praktično usposabljanje prvega dne.

Drugo jutro se je za nekatere dan začel že zelo zgodaj, saj smo fotografirali sončni vzhod, ki naj bi v hribih vzšel že prej kot v dolini, a to ne drži (fake news). Po zajtrku smo pospravili posledice večernega eksperimentiranja iz kemije, višji nivo športa pa se je odločil za nadgradnjo programa in osvojil še dvatisočaka. Nato smo se odpravili v dolino.

Če povzamemo, se kranjski gimnazijci zavzemamo za uvedbo prakse v 1. letniku in medpredmetnega povezovanja, saj je bila izkušnja neprecenljiva in neponovljiva. Črno jezero.   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
november december januar
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se