Pozor, vrata se zapirajo. Naslednja postaja: Ruski večer


12.06.2014

Po nepozabnem potovanju v Moskvo smo se dijaki, ki se učimo ruščino, s prof. Nežo Zupančič Logar odločili, da poskusimo tudi drugim prikazati svojo rusko izkušnjo z organizacijo ruskega večera. Predvsem smo želeli povedati vse, kar smo v Moskvi videli in doživeli, ter Rusijo predstaviti še skozi umetnost.

Prelepo Moskvo smo pričarali že skozi prvo pesem Večeri pod Moskvo, ki jo je ob spremljavi Žive Hude na violi in Ane Konc na klavirju zapela Manca Perko. Pesem pripoveduje o tihih poletnih večerih v Podmoskovju, ljubezni in lepoti narave. Nato sta voditelja Tim Sotelšek in Živa Hude pozdravila obiskovalce in predstavila rdečo nit večera – odločili smo se namreč, da bomo večer povezali z motivom podzemne železnice, ki seveda povezuje tudi vso Moskvo in brez katere vseh znamenitosti sploh ne bi mogli videti. Vlak je speljal in že smo se popeljali v prvi dan v Moskvi – Nuša nam je skozi fotografije, zanimivosti in anekdote predstavila Rdeči trg, Kremelj, cerkev Vasilija Blaženega in drugi dan sedež nekdanje KGB, Novodevičji samostan in spomenik največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu, kjer smo rusko poezijo približali tudi obiskovalcem, saj smo dijaki (v ruščini in slovenščini) recitirali pesmi Puškina, Mihaila Jurjeviča Lermontova in Ane Andrejevne Ahmatove.

Metro nas je naprej popeljal v tretji dan, kjer sem predstavil Muzej kozmonavtike, razstavišče VDNH z Vodnjakom narodov, Park zmage z muzejem 2. svetovne vojne, panoramo bitke pri Borodinu in eno izmed sedmih Stalinovih sestra, Moskovsko univerzo oz. MGU. Četrti dan je Manca predstavila najlepše metro postaje, živalski vrt, neuspešen obisk zaprtega muzeja Dostojevskega in Caricino ter seveda nepozaben večer v Bolšoj teatru. Balet iz Bolšoja seveda vidimo le v Moskvi, smo pa balet vseeno doživeli tudi tokrat, saj nam je zaplesala Katja Romšek. Zadnje dva dneva nam je predstavila Anamari, ki je govorila o katedrali Kristusa Odrešenika, Tretjakovski galeriji, Izmajlovem z bolšjim trgom, cirkusu in najslavnejši moskovski ulici Arbatu. Na Arbatu sta med mnogimi umetniki živela tudi Puškin, čigar hišo smo si ogledali, in pesnik Bulat Okudžava, ki smo ga z zborom dijakov, ki se učimo ruščino, predstavili skozi melanholično Gruzinsko pesem, pesem o življenju in prijateljstvu.

Kot se na gimnaziji spodobi, pa vsi ti podatki niso služili le svojemu namenu, saj smo s kvizom (ki smo ga zastavili malo za šalo, malo zares) preverili znanje občinstva. Na odru se nam je pridružil tudi gospod ravnatelj. S kvizom smo ruski večer zaključili, Živa in Tim sta se poslovila od občinstva in se zahvalila naši »za dol past« mentorici, prof. Neži Zupančič Logar, ki je seveda zaslužna tako za potovanje v Moskvo kot tudi za ta odličen večer. Čisto za konec pa smo z zborom zapeli še morda najbolj znano rusko pesem Katjušo, ki govori o mladi zaljubljeni deklici, ki obljublja večno ljubezen svojemu fantu. Pozabili pa nismo niti na rusko kuhinjo, po koncu so gledalci namreč lahko poskusili tudi pirožke in ruske kape, ki so jih spekli dijaki sami. Na večer smo zelo ponosni. Podoživeli smo naš čas v Moskvi in upamo, da smo tudi gledalcem dali občutek, da so bili z nami.

Ambrož Pivk, 3. f


   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se