»Pravzaprav mi je od slovenskih klasikov Cankar še najbolj pri srcu.«


23.04.2018

Neja Zupan iz 4. h je državna prvakinja Cankarjevega tekmovanja

 

Avtorica: Katarina Kunčič iz 4. h

 

Še enkrat čestitam za odličen rezultat, za absolutno zmago na Cankarjevem tekmovanju. Kakšni so občutki ob uspehu?

Hvala lepa. Če sem čisto iskrena, sem bila precej presenečena nad rezultatom, še posebej zaradi mešanih občutkov, ki smo jih imeli takoj po tekmovanju. Šele takrat, ko sem začela dojemati, kaj te točke zares pomenijo, sem svoj rezultat videla kot zaključek vsakoletnega sodelovanja pri tekmovanju.

Kako so se tvoji prijatelji odzvali na ta neverjetni dosežek?

Še preden sem videla točke, so bili bolj optimistični od mene, po uradnih rezultatih pa so se odzvali s čestitkami in humorjem.

Letos smo imeli opravka z velikim ruskim imenom v literaturi, prav tako praznujemo Cankarjevo leto.

Kateri pa je tvoj najljubši književnik in zakaj? Kaj literatura pomeni tebi?

Pravzaprav mi je od slovenskih klasikov Cankar še najbolj pri srcu. Sicer bi se zelo težko odločila le za enega književnika, a me je letos pri pouku močno presunila poezija Svetlane Makarovič. Literatura mi predstavlja vedno nove izzive pri razumevanju književnih junakov in njihovih vlog, avtorjevem slogu in motivih ter vseh malih delčkih književnega dela, ki jih je avtor skrbno izbral in izdelal, da bi podal (ali pa, tako Bulgakov, zakril) svoje sporočilo.

Se s pisanjem ukvarjaš le za šolske in tekmovalne namene ali ustvarjaš tudi v prostem času?

Večinoma pišem le za šolo in »Cankarja«, se pa vsake toliko časa, ko se počutim posebno ustvarjalno, usedem in napišem kakšno kratko prozno delo ali pesem.

Veliko govorimo o talentu in “vaji, ki dela mojstra”. Ali po tvojem mnenju obstaja še kakšna druga vrlina, ki bi jo moral imeti vsak pisni ustvarjalec?

Zdi se mi, da je precej pomembna tudi vizija – kaj želim s svojim izdelkom povedati – pa če gre za esej, prozo ali pa enokitično pesem. Ni potrebno izdelati natančnega načrta, a neka ideja mora vsekakor stati za napisanim. Tako se je namreč tudi laže vprašati, kako svoje sporočilo povedati, kakšne povedi uporabljati in katere informacije vključiti.

Imaš kakšen nasvet za zagnane dijake, ki se bodo tekmovanja lotevali v prihodnjem letu?

Čisto preprosto – hodite na priprave. Ko predelujemo delo, njegovo sporočilnost, kritike in članke ter avtorjev življenjepis, so gospa profesorica Tina Lušina Basaj in študentki Nastja Bojič ter Vesna Rogl v izjemno pomoč. Brez njihovega gradiva in razkrivanja globljih pomenov dela bi bilo prebrano težko povezati v smiselno, koherentno celoto. Vseeno pa se je na tekmovanje težko pripraviti stoodstotno, saj je veliko odvisno od vprašanj in trenutnega navdiha, kar pa mu tudi daje poseben čar.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se