Predsednik države nas je poklical kar po telefonu


31.03.2017

Na slovesni večerji s predsednikoma Poljske in Slovenije

 

 

Avtor in fotograf: Dan Ažman Pistotnik iz 3. d

 

Na začetku marca je prof. Primoža Zevnika kar po telefonu poklical predsednik republike Borut Pahor. Skromno ga je prosil, če bi lahko na večerji v ponedeljek, 27. marca 2016, ki jo je priredil na gradu Brdo v čast poljskega predsednika Andrzeja Dude, manjši del gimnazijskega orkestra zapel in zaigral nekaj pesmi. Oba predsednika sta spremljali tudi soprogi. Na prelepo posestvo Brdo smo se odpravili v zasedbi s tremi pevkami; starostama Dino Arapović in Evo Štirn ter mladimi silami: Nežo Čadež, flavtistko Katjušo Rupnik, saksofonistom Jušem Lesjakom, kitaristom Urhom Zupanom, basistom Karimom Zajcem in tolkalistom na cajonu, Danom Ažmanom Pistotnikom. Vodil nas je prof. Zevnik, ozvočevalec je bil Andrej Kos, vodja tehnične ekipe Gal Nagode pa je poskrbel za brezhibno tehnično izvedbo mini koncerta.

Zaigrali smo dve skladbi; W moim magicznym domu oz. V mojem čarobnem domu s Slovanskega večera in Już kocham cię oz. Ljubim te že toliko let, ki jo je uglasbil pesnik in prevajalec Klemen Pisk. Sicer nam je bil za garderobo in preživljanje časa med tonsko vajo in večerjo obljubljen kraljevski apartma, ko smo prišli, pa smo dobili t. i. ‘rumpl kamro’, v kateri smo odkrivali tudi nekatere starine še iz časov Josipa Broza Tita: stare cigare, odslužena nalivna peresa, kristalne kozarce, zavite v časopis, vazo, spreje proti muham. Kljub obloženim mizam v grajski jedilnici, ki so bile rezervirane za uradni obisk gospodarske, politične in kulturne poljske elite, smo mi dobili sendviče z rukolo ter sokove in vodo. Med tonsko vajo in večerjo smo se odpravili v hotel Brdo na kavo, ki jo je častil prof. Zevnik. Ko se je večerja začela, nas je protokol pospremil v lovsko sobo poleg jedilnice, ki smo jo imenovali konoba. Znano je, da je bila Titu všeč dalmatinska estetika na Brdu, pa je tako še danes, zato je sam grad ponesrečena mešanica Brozovega stila in nezdružljivih arhitekturnih rešitev. V konobi smo se z varnostniki in poljskimi predstavnicami protokola veselo slikali ob nagačenem črnem medvedu in se navihano krohotali. Kosmatinca so verjetno pred mnogimi desetletji pred puško nastavili Stanetu Dolancu.

Naš nastop je prišel na vrsto tik pred sladico, po nastopu pa sta nam oba predsednika, vidno ganjena,  čestitala in se z nami fotografirala, Eva in Dina pa sta jima podarili tudi posnetke zadnjih dveh božičnih koncertov. Igrati za predsednika in imenitne goste nam je bilo seveda v veliko čast in smo zelo počaščeni, da so si gospod Pahor in njegovo številno protokolarno spremstvo zaželeli ravno naše glasbe. Večer smo nadaljevali v hramu hitre prehrane, obloženi s cenenimi obroki globalizirane, krute realnosti.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se