Predvečer slovenskega kulturnega praznika


13.02.2018

Ob kulturnem prazniku kranjski gimnazijci pripravili vrsto prireditev.

 
Fotografija: Tina Dokl, Marko Zupan iz 3. c in Klemen Methans

Recital v Prešernovem gaju in na FOV

Avtor: Jan Krajnik iz 3. c

V četrtek, 8. februarja 2018, se je v spomin našega največjega pesnika Franceta Prešerna in v praznovanje slovenskega kulturnega praznika zvrstilo mnogo prireditev, tudi predvečer praznika pa je bil kulturno obarvan. V Prešernovem gaju v Kranju je potekala prireditev, na kateri je tradicionalno sodelovala tudi Gimnazija Kranj, dijaka 3. c razreda Ana Roblek in Jan Krajnik sva nagovorila Prešerna ob njegovem grobu, na prireditvi je nastopil tudi APZ France Prešeren Kranj. Uro kasneje sva nagovor Prešernu ponovila še na eni prireditvi, imenovani Sledi poetu, tokrat v Amfiteatrski dvorani Fakultete za organizacijske vede v Kranju. Poleg naše gimnazije, sta tu nastopila še dijaka Gimnazije Franceta Prešerna Kranj in učenci Glasbene šole Kranj. Nastopajoče in gledalce je pozdravila tudi predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije Mija Aleš. Lahko rečemo, da se je Gimnazija Kranj znova pokazala kot pomemben sestavni del kulturnega udejstvovanja, zahvale pa gredo predvsem mentorici prof. Tini Lušini Basaj.

 

»Pevcu vedno sreča laže« in zakaj »peti on ne jenja«

Avtorica: Lia Sara Likar iz 2. c

Dan pred kulturnim dnevom smo se dijaki zbrali, da bi s proslavo počastili spomin na Franceta Prešerna. Proslava se je začela s subjektivirano pripovedjo o Prešernovem življenju, vmes pa so bile vstavljene recitacije njegovih najbolj znanih pesmi, med njimi so bile Magistrale, Pevcu, Nezakonska mati, Zdravljica. Kratkemu programu dijakov 2. b in 2. e je sledila glasbena izvedba Vrbe petih pevk Dekliškega pevskega zbora.

Sledil je pogovor s pesnikom, prevajalcem in pisateljem Petrom Svetino. Vodili sta ga dijakinji 2. c Brina Skaza in Una Iza Grandovec, vmes pa smo prisluhnili nekaterim njegovim pesmim iz zadnje zbirke Vsakdanje geometrije. Peter Svetina je na vprašanje, kako gleda na našega največjega pesnika, odgovoril, da je Prešeren njegov davni stric. Trditev ni samo metaforična, ampak je tudi rodovniško dokazana. Poleg tega je imel Prešeren velik vpliv na njegovo življenje, še posebno Uvod h Krstu pri Savici, saj je zaradi njega zamenjal študij. Povedal nam je tudi, kje jemlje navdih za svoja dela in s človeško preprostostjo delil z nami vpetost poezije v svoje življenje.   
         
   

Uporabne povezave

2016 2017 2018
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se