Preobrazba – naš film o razdvojenosti in odtujenosti


16.05.2014

Letošnje leto smo se dijaki 3. b razreda odločili sodelovati na tekmovanju Slavističnega društva Slovenijez naslovom Slovenščina ima dolg jezik – Književnost na filmu.
Za tekmovanje smo morali napisati scenarij in posneti film po literarni predlogi. Za osnovosmo si izbrali besedilo Preobrazba Franca Kafke. Največji izziv nam je predstavljal prenos tega dela na drug medij – film, ki si ga lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=7mkP7tQyXXI.
Preobrazbo smo izbrali ne le zaradi nenavadne in presunljive zgodbe, temveč tudi zaradi same ideje, ki se skriva v delu. Ta je nekoliko prikrita očem, a vseeno dovolj nazorno prikazana, da v nas vzbudi občutek čustvovanja ter posamezniku pusti odprta nekatera vprašanja.
Zgodbo o preobrazbi smo prenesli v svoje življenje, v sedanji čas – obdobje najstništva, v katerem smo trenutno ujeti. Ob zgodbi o fantu, ki se počuti odtujenega, odrinjenega od sveta, smo želeli prikazati, kako se vsak posameznik znajde v situaciji, ko se mu zdi življenje brezupno. Ne najdemo prave poti, ne vemo, kaj je prav, in ne znamo se soočiti z ovirami, ki nam jih življenje prinese.
Film je dokaj psihološko naravnan, saj posamezniku dopušča domišljijo ter svobodo pri tvorjenju ter povezovanju zgodbe v celoto, vseeno pa nazorno prikaže bistvo (to je preobrazbo).
Literarno predlogo smo na film prenesli tako, da smo izvorno temo ter nekatere elemente dela obdržali, vseeno pa smo zgodbo nekoliko prilagodili. Najpomembnejši cilj je prikazati občutenje sveta skozi oči najstnika. Želeli smo prikazati razdvojenost osebnosti ter šibkost in ranljivost mladih. Mladi smo v najtežjem obdobju življenja, saj iščemo sebe in svojo osebnost v svetu, ki nam včasih tega ne dopušča. Zdi se nam, da se v današnjem svetu vedno več ljudi znajde v situaciji, ko si na razpotju, ko ne veš, kdo si in kaj si. Prav to smo želeli prikazati v filmu. Ne glede na težavnost ovir pa se vedno najde neka svetla rešitev in prav tu se film razlikuje od literarne predloge, saj se naš film zaključi srečno – brez tragedije in smrti.
S svojim izdelkom smo se uvrstili na tekmovanje na državni ravni in osvojili srebrno priznanje.
V petek, 18. 4. 2014, smo Urška Medved, Nejc Balantič, Andrej Logonder, Matic Orehar in naša mentorica prof. Tanja Tomšič odšli v Kinodvor v Ljubljani, kjer je bila podelitev priznanj. Poleg podelitve smo si lahko ogledali tudi zmagovalne filme vseh tekmovalnih kategorij.

Matic Orehar, 3. b


   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se