Presneti krokodili! Sloni so pa lepi.


30.03.2017

Kranjski gimnazijci na frankofonskih dnevih v Celju.

 

Avtorica: Nataša Adžić, prof.

 

Vsako leto v Celju poteka frankofonski dan, kjer se srečamo z gimnazijci in tudi z nekaterimi osnovnošolci, ki se učijo francoščine kot drugega tujega jezika. Na ta veseli dan proslavimo francoski jezik in kulturo s točkami, ki jih pripravijo dijaki sami. Letos je bil koncept same prireditve spremenjen, saj si je morala vsaka šola izbrati katero koli frankofonsko državo in jo predstaviti na stojnici ter s točko na odru. Mi smo si izbrali državo Slonokoščena obala, saj o njej nismo vedeli popolnoma ničesar. Potrebnega je bilo kar nekaj iskanja po internetu za informacijami, primernimi recepti, saj je bila poleg vsega potrebnega v okviru frankofonskega festivala izdana knjižica s kratko predstavitvijo vseh šol in držav, ki so jih šole izbrale.

Sodelujoči so prihajali iz različnih oddelkov, kar je pomenilo nemalo usklajevanja, med drugim tudi delovno soboto. Sodelovali so Katja Konc, Sonja Debevc, Klara Gačnik, Ana Humerca Šolar, Monika Seliškar, Špela Naglič, Maja Pogačnik in eden in edini … Miha »L'Enfant beau« Osojnik. Vse je potekalo kot po maslu, Katja Konc je v francoščini napisala scenarij za skeč, skozi katerega bi predstavili Slonokoščeno obalo, nato pa nam jo najprej zagode Sonja Debevc. Sonja je namreč otrok presežkov in previsokega inteligenčnega kvocienta, saj se je uvrstila na državno tekmovanje iz angleščine, ki je na našo srečo potekalo ravno na dan frankofonskega festivala. Mogoče pa je to dokaz, da sta angleščina in francoščina povezani še kako drugače, kdo bi vedel. Lina Peharc je komaj čakala na priložnost, da bi lahko stopila na oder, zato smo situacijo rešili presenetljivo hitro. Sonji se je kar malo zakolcalo, da jo je sošolka tako hitro zamenjala, in to tako dobro. Seveda nezgodam še ni bilo konca, saj se je naenkrat pojavil neki tip po imenu Hasan, ki je iskal ravno našo Ano. Ne vem, zakaj ravno našo, saj ni edina na šoli. In zgodilo se je. Ugrabil nam jo je. Zopet smo potrebovali zamenjavo in nepričakovano je vskočila Katjuša Rupnik. Med prvo pravo vajo skeča sem v sebi začela paničariti »Saj še izgovarjati ne znajo! Pa kolikokrat moram še reči, da se končnica –ent NE bere! Se zafrkavajo?!«

Potem pa se nam je zmešalo in smo začeli v skeč vnašati komične elemente, od nosečnice Maje, do lepega Miha, avokada, valjarja, s katerim je Špela že izven odra skorajda pokončala Moniko, lačne krokodile in izpade profesorice, ki se je morala ubadati tudi z nabavo dežnika. Ja, prav tistega, ki visi v učilnici 17. Del celotne predstave je bil ravno ta dežnik, ki ga je mojstrsko poslikala Katjuša.

Na ta veseli dan ali frankofonski festival smo odšli z mešanimi občutki, a se vrnili polni zanosa in ponosa, saj smo videli, kaj vse zmoremo na velikem odru pred veleposlanico Francije in še marsikaterim drugim cenjenim francoskim gostom. Krokodili so bili prava senzacija, sloni pa ravno tako. Krokodili bodo v učilnici 17 pritrjeni na steno, kjer se boste lahko z njimi fotografirali. Enkrat letno bomo združili krokodile in profesorico Tino Lušino Basaj iz učilnice 16, da bo še bolj zabavno. O datumu in učilnici izvedbe se še dogovarjamo. Brez strahu, profesorica Lušina bo poskrbela za še kako dodatno jutranjico ali pa objavo, v kateri boste seznanjeni z datumom.

Do takrat pa: Katja, Katjuša, Klara, Maja, Miha, Monika, Lina, Špela, Ana in Sonja, hvala prav vsakemu izmed vas za najmanjše in največje malenkosti. Tevž, Neja, Lia in Ana, iskrena hvala tudi vam, da ste pomagali skrbeti za stojnico.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se