Prisegli zvestobo Gimnaziji Kranj


15.09.2015

Predstavljamo poglede na Krst prvošolcev 2015 na Gimnaziji Kranj

 

Avtorici: Karolina Rakovec iz 4. g in Taja Basaj iz 1. d

Fotografinja: Ana Globočnik iz 4. h

 

Pogled četrtošolke

S soncem obsijano šolsko dvorišče je bilo v torek, 8. septembra 2015, v znamenju priprav na veliki sprejem fazanov med gimnazijce. Medtem ko so nekateri četrtošolci še zadnjič navihano krasili obraze prvošolcev in je bil v zraku že prijeten vonj pleskavic, ki jih je s pomočjo urnih deklet pripravljal prof. Lapuh, se je okrog 16. ure začelo zares. Množico staršev, profesorjev in vseh ostalih, ki so se v spodbudo fazanom zbrali za gimnazijo, je najprej nagovoril g. ravnatelj in obenem bodočim gimnazijcem namenil še nekaj spodbudnih besed, ki so jim vsekakor prišle prav. Letošnja žirija namreč ni bila ravno prizanesljiva, toda v opravičilo lahko rečemo, da smo jih želeli le ogreti za njihovo 4-letno gimnazijsko pot, saj so izkušeni četrtošolci ideje za izzive črpali ravno iz gimnazijskega vsakdana. Tako je bila prva naloga preizkus, kako spretni so v branju z ustnic. Nekateri bolj, nekateri malo manj uspešni, pa zato nič manj zabavni za ostalo publiko, so se prvošolci prebili skozi prvi del. Če rečemo, da so šle nekaterim besede kar stežka iz ust, pa so v drugi polovici bomboni kar veselo leteli vanje. Spretni metalci in še spretnejši »lovilci« so v svojih ustih poizkušali zbrati kar največ gumijastih črvov. Stroga žirija, ki so jo sestavljali predstavniki 4. letnikov, pa jim z vodnimi pištolicami ni prav nič pomagala. A vseeno so se fazani izkazali in tako pristali še pred zadnjo nalogo. Iz več kot uporabnih – neuporabnih – sestavin so bili primorani oblikovati svojega razrednika. Lase je zamenjala volna, oprijete kostime alu folija in resne obraze profesorjev v prvih vrstah iskriv nasmeh. Žirija je bila tako pod hudim pritiskom, ko je odločala o zmagovalnem razredu, a na koncu so si bili edini, da si večno čast in spoštovanje kot nagrado za zmago zasluži 1. d. Vsekakor pa so si naziv KRANJSKI GIMNAZIJEC prislužili vsi! Na kolenih so kasneje vestno zaprisegli, da ga bodo skozi svoja gimnazijska leta vestno nosili, in se med drugim zavezali tudi, da bodo še naprej spoštovali nas, četrtošolce, ki smo vso dogajanje spremljali skoraj že z nostalgijo. Ni minilo dosti časa, ko smo mi izgubljeno tavali po šoli, in kar živo se spominjam, kako je imel sošolec po koncu javnega fazaniranja na glavi več ajvarja kot las. Ko smo nekateri pogrevali spomine, se je v šolski kolesarnici, preurejeni v prostor za piknik, že vila dolga vrsta lačnih obiskovalcev. Z okusnimi hamburgerji so po šolskem dvorišču postopali tako malo starejši kot sedaj tudi že najmlajši gimnazijci. Kot pravijo – enkrat gimnazijec, vedno gimnazijec.

 

Pogled prvošolke

Na tradicionalnem krstu prvošolcev Gimnazije Kranj smo se imeli tako lepo, da se je z nami smejalo tudi nebo. Uživali smo vsi: fazani, maturantje, profesorji, gospod ravnatelj, starši in drugi obiskovalci. Leto je naokoli in čez prag kranjske gimnazije je spet stopilo ogromno novih dijakov. Seveda do torka tega še ne bi smela reči, a zdaj se res lahko pohvalimo s tem nazivom, saj smo v torek, 8. 9. 2015, dijaki prvih letnikov uradno postali kranjski gimnazijci. Tega dne smo bili rešeni neprestanega bežanja in skrivanja pred dijaki višjih letnikov, ki so na nas preizkušali svoje umetniške sposobnosti. Poleg običajnih F-jev in Frr-ov so bili letos na sporedu tudi dvoboji v križcih in krožcih, in to celo v barvah. A v zameno za prepoved poslikavanja fazanov so maturantje zahtevali tekmovanje med razredi. Najpogumnejši predstavniki razredov so se pomerili v kombinaciji zabavno-zahtevnih iger. Tekmovali smo v branju z ustnic in lovljenju gumijastih bombonov, a največ točk je prinesla igra, v kateri smo morali predstaviti razrednike in jih opisati. Izkazalo se je, da razrednike presenetljivo dobro poznamo že po enem šolskem tednu. Na odru je bilo zelo pestro, gledalci pa so vse spremljali s ploskanjem in z navali smeha. Za konec smo na kolenih prisegli zvestobo Gimnaziji Kranj. Po prireditvi pa smo se okrepčali s hrano, ki nam jo je pripravil prof. Lapuh s pridnimi pomočniki.  Zdaj pa nestrpno čakamo, da bomo v 4. letniku in bomo v vlogi maturantov med elito kranjskih gimnazijcev sprejeli nove dijake oz. fazane.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se