Prisrčna mesta, Atomium, tone čokolade, a, ja, pa Evropski parlament


28.03.2019

Kranjski gimnazijci z Evrošolo v Bruselj in Antwerpen. 

 

Avtorica: Lana Kejžar iz 3.a

Fotografije: Mateja Žepič, prof.

 

Ko je v torek, 19. 3. 2019, ob 13.05 odzvonila zadnja ura, je 33 kranjskih gimnazijcev smejé se zadnjič ta teden zapustilo šolo. Do naslednjega ponedeljka! Šest ur pozneje smo že nastavljali sedeže in razgrinjali spalne vreče po tleh avtobusa ter se pripravljali na nočno vožnjo.

Če bi le lahko preslišali glas profesorja Vebra, ki ob dveh ponoči napoveduje nebodijihtreba postanke, bi se iz sladkega spanca prvič zbudili na cilju – v Bruslju. Kakor koli, naš obisk Belgije, kamor smo se odpravili z namenom ozaveščanja mladih o pomenu udeležbe na evropskih volitvah in vlogi Evropske unije, je odprl ogled Atomiuma. V eni uri smo se sprehodili po vseh »atomih«, dokler nas ni čas prignal do podzemne železnice. Po podzemnih rovih smo znova ugledali sončno svetlobo pred Evropskim parlamentom, kjer nas je sprejel evropski poslanec Ivo Vajgel in nam namenil nekaj besed. Lepo smo se mu zahvalili za sofinanciranje našega obiska, nato pa smo si ogledali Hišo evropske zgodovine, dokler se nismo vrnili nazaj na mesto, kjer si je za nas čas vzel še evropski poslanec Franc Bogovič, ki je prav tako omogočil naš obisk. Njegov govor se je končal z naglimi pozdravi in zahvalami, saj se mu je mudilo na sejo, nam pa končno v notranjost Evropskega parlamenta. V enem izmed prostorov nam je Evropsko unijo približal Janez Vouk, ki se je dotaknil tudi nekaterih aktualnih tem ter nas odpeljal v veliko sejno dvorano, kjer smo prisostvovali zasedanju. Nadeli smo si slušalke, preklopili na številko 20 in razpravo poslušali v maternem jeziku. Kmalu smo neslišno vstali s sedežev in se peš napotili v središče Bruslja. Obveznemu sprehodu mimo tokrat oblečenega Mannekena Pisa je sledil prosti čas, ki smo ga zapolnili s poskušanjem vafljev in nakupovanjem ton čokolade. Ura je odbila sedem in z metrojem smo se odpravili do kraja, kjer nas je čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali v hotel v Antwerpnu. Naslednjega dne smo se zbudili v sončno jutro, ki pa se je na poti do severnih Benetk prevesilo v oblačno dopoldne. Brugge smo si najprej ogledali z vode, po tamkajšnjih kanalih smo se namreč popeljali z ladjico, nato pa šli peš do glavnega trga. Vzeli smo si skoraj dve prosti uri, ki smo ju izkoristili za samostojno doživljanje mesta. Sredi popoldneva smo se vrnili v Antwerpen, kjer smo si najprej skupaj ogledali Rubensovo hišo, nato pa smo se preko dveh trgov sprehodili do tistega pred mestno hišo, prisluhnili navodilom profesorjev in se nato razkropili po mestu. Okrog pol desetih zvečer smo se vrnili v hotel, družabno preživeli zadnjo noč, v petek takoj po zajtrku pa smo zopet napolnili avtobus in v poznih večernih urah utrujeni prispeli v Kranj.

Kljub toliko uram, preživetim na avtobusu, sta bila zato preostala dva dneva toliko boljša in zelo smo veseli, da nam je bil omogočen tako lep izlet v Belgijo.    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se