Prva nagrada na natečaju VideoRez v samostojni kategoriji za videoesej  »Woody Allen – filmi in življenje« Gale Čufer


06.12.2021

Strokovna žirija je njeno delo opisala kot »hudomušno poigravanje s čudovitimi Allenovimi referencami«

 

Avtorica: Gala Čufer iz 3. b  

 

VideoRez je natečaj za mlade filmske ljubitelje med 15. in 19. letom, ki svoje razmišljanje o svetu izražajo s filmsko in z avdio-vizualno komunikacijo. Vzpodbuja nov način izražanja s porabo kolažnega montažnega filma. Natečaj za videoesej organizira program MAF( Mad About Film), ki je nastal pri Zavodu za uveljavljanje vizualne kulture Vizo z željo po vzpostavitvi prostora, ki bi mladim ponudil priložnost neformalnega izobraževanja o filmu na teoretski in na praktični ravni. 

Na natečaj VideoRez#3 2020/2021 je prispelo 49 del 78 mladih iz 10 srednjih šol in gimnazij iz vse Slovenije. Udeleženci so se lahko prijavili na natečaj znotraj ene od dveh kategorij: šolski videoesej (za tiste, ki so sodelovali z mentorji na šoli) ali samostojni videoesej (za tiste, ki niso sodelovali z mentorji).  Strokovno žirijo so sestavljali Ana Šturm (glavna in odgovorna urednica revije Ekran), Ivana Novak (filmska urednica TV SLO) in Rok Govednik (vodja programa Mad About Film). Producent natečaja VideoRez in mladinskega programa Mad About Film je Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo. 

Videoesej »Woody Allen – filmi in življenje« sem prijavila v samostojno kategorijo natečaja in zanj prejela prvo nagrado. Izbor teme videoeseja sem želela navezati na meni že poznana filmska dela. Lotila sem se vprašanja smiselnosti ustvarjanja in življenja. Na to vprašanje sem želela odgovoriti s pomočjo filmov Woodyja Allena, ker se velikokrat spoprijema z zelo resnimi temami in jih interpretira na svoj specifično humoren način. Za videoesej sem najprej napisala okvirni scenarij, temu je sledilo iskanje videoposnetkov na internetu, ki bi pomagali predstaviti mojo idejo. Po končani montaži številnih videoposnetkov iz skupno desetih Allenovih filmov sem poiskala primerno glasbo za podlago in na koncu še prevedla kratko besedilo. Strokovna žirija je moje delo opisala kot »hudomušno poigravanje s čudovitimi Allenovimi referencami« in dodala, da sem na temeljno vprašanje smiselnosti odgovorila tako resno, kot je resno moč odgovoriti.  

Ob razglasitvi nagrajencev je bilo zelo zanimivo videti različnost med temami – vsebinsko in estetsko –,  ki so si jih avtorji izbrali za ustvarjanje videoeseja. Veselim se prihodnjih natečajev in ustvarjanja ter upam, da se bo veliko mladih opogumilo za izražanje svojih stališč.   

   

Povezava do videoeseja:  

VideoRez #3 - Woody Allen: filmi in življenje // Woody Allen: films and life - YouTube     
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2018 2019 2020
januar februar marec
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se