Rudolfa Maistra Slovenci ponosno držimo v mislih.


29.01.2018

Kranjski gimnazijci na Tekmovanju Rudolfa Maistra v Celju.

 

 

Avtorica: Tina Sgerm iz 2. d

 

23. novembra 2017 smo se dijakinje: Ira Oberč Pangos in Amadeja Završnik iz 3. f ter Tina Sgerm iz 2. d, udeležile tekmovanja Rudolfa Maistra. Tekmovanje je potekalo na 1. gimnaziji Celje. Rudolf Maister je bil general in umetnik. Bil je močno zaveden Slovenec kljub silam ponemčevanja, po 1. svetovni vojni pa ima zasluge, da so Maribor in del Štajerske ter Koroške še danes slovenski. Zato ga lahko Slovenci tako ponosno držimo v mislih kot za vzgled. Ob prihodu  smo prišli v pripravljeno dvorano, oskrbljeno s hrano. Čokoladni in vaniljevi zavihki so bili postreženi ob čaju, kavi in plastenki vode. Ob vstopu v dvorano smo se spoznali z drugimi tekmovalci in udeleženci, ki so organizirali ali vodili tekmovanje. Prišli smo zgodaj, zato je bila dvorana še rahlo prazna.

Kmalu smo šli na ogled Celja. Pohajkovali smo med starimi in arhitekturno dovršenimi hišami. Ustavili smo se ob starem kamnitem vodovodnem stolpu, kjer je pred celjskim obzidjem potekala odločilna bitka slovenskega kmečkega upora. Nadaljevali smo proti muzeju. Tam smo se spustili pod ustanovo, kjer smo se sprehajali med dolgo pozabljenimi rimskimi ulicami in cestami, ki so nas opomnile o stari Celei oz. rimskem rojstvu današnjega Celja. Dvignili smo se v višja nadstropja, kjer so nam predstavili celjske grofe. Povedali so nam za Hermana II., kraljici Barbaro Celjsko in Ano Celjsko ter za Ulrika II, ki so zaznamovali rodbino. S slednjim se je velika rodbina tudi končala z nasilno smrtjo, v kostnici pa smo si lahko ogledali tudi njegovo lobanjo. Po ogledu Celja se je začelo tekmovanje. Tekmovalo je 7 skupin. Vprašanja so bila iz Maistrovega zgodnjega življenja, šolskih let, vojnega obdobja in njegovih umetniških nagnjenj. Po 2. delih in več krogih smo končali tekmovanje s 4. mestom. Seveda pa smo zares končali šele s kosilom, šele potem se je začela vožnja domov. V tem času se je sonce že spuščalo, kar pa je pričaralo fantastične razglede, ki smo jih večinoma prespali na zadnjem sedežu prevoza.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se