»Ruščina je po mojem mnenju najlepši jezik.«


16.05.2013

Eva Lampret iz 4. b je državna prvakinja iz znanja ruščine, Maruša Hrobat iz 2. f je bila tretja. Po logiki, zgodovini in angleščini je Gimnazija Kranj tako dobila četrtega državnega prvaka iz znanja.

 

Avtorica: Manca Perko iz 2. f
Gimnazija Kranj, 16. maj 2013

 

Nekje med Tromostovjem in Ljubljanskim gradom se je 19. aprila 2013 odvijalo državno tekmovanje iz znanja ruskega jezika in poznavanja ruske kulture in civilizacije. Tekmovanja se je udeležilo 39 dijakov iz šestih slovenskih gimnazij. Z naše šole se je tekmovanja pod mentorstvom prof. Neže Zupančič Logar udeležilo 10 dijakov, 6 iz drugega letnika ter 4 dijakinje, ki se ruščine učijo tretje leto. Odlično pripravljenost sta potrdili Eva Lampret iz 4. b, ki je zmagala in postala državna prvakinja, in pa Maruša Hrobat iz 2. f, ki je v konkurenci med drugimi letniki zasedla tretje mesto. Za odlično uvrstitev si bosta poletne počitnice lahko en teden krajšali nikjer drugje kot  v Rusiji. Tudi ostali dijaki se nismo odrezali tako slabo, saj so se dijakinje iz tretjega letnika vse uvrstile do 10. mesta. Aleksandra Uzar je bila šesta Maruša Šmigoc sedma in Jera Sitar osma. Med dijaki 2. letnika pa je bila Urša Uršič šesta, Neža Šmigoc enajsta, Tim Sotelšek in Manca Perko sva si delila 13. mesto, Tadej Hudobivnik pa je bil 15.

 

Intervju z državno prvakinjo iz znanja ruščine Evo Lampret iz 4. b

1.        Od kje navdušenje za učenje ruskega jezika?

Ruščina mi je postala všeč, takoj ko sem se je začela učiti v drugem letniku. K temu so pripomogli odlična profesorica, zanimiva pisava in pa kasneje moj prvi obisk Moskve. Ruščina je po mojem mnenju najlepši jezik, pa tudi Rusija in vse, kar je z njo povezano, me zelo zanima.

2.        Koliko časa se je bilo potrebno pripravljati za tak uspeh?

Za tekmovanje se mi ni bilo potrebno posebej pripravljati, saj se že pri pouku ruščine zelo veliko naučimo in se sproti pripravimo. Seveda pa sem dan pred tekmovanjem ponovila slovnico, ki je, kot vsaka druga, polna izjem.

3.        Si po odpisanih testih pričakovala takšen rezultat?

Ne morem reči, da nisem pričakovala vsaj solidnega rezultata, vendar pa nisem bila odločno prepričana, da bo tako dober.

4.        Kako se počutiš kot državna prvakinja v znanju ruskega jezika? Kakšni so bili občutki ob razglasitvi rezultatov?

Vesela sem, da je moje znanje ruščine na tako visokem nivoju, za kar se lahko zahvalim svoji profesorici. Ko sem izvedela, da sem zmagala, sem najprej pomislila na to, da sem dobila priložnost ponovno obiskati Rusijo in to mi je polepšalo ne le dan, ampak tudi celotne poletne počitnice.

5.        Kakšne imaš načrte za naprej? Bo ruščina kaj povezana s tvojim študijem?

Vpisala sem se na filozofsko fakulteto in sicer na dvopredmetno smer rusistika, zraven pa bom, če bom seveda sprejeta, študirala še primerjalno jezikoslovje, saj so mi jeziki pri srcu in mi tudi ne povzročajo prevelikih težav pri učenju.

 

Intervju s tretje uvrščeno na državnem tekmovanju iz znanja ruščine Marušo Hrobat iz 2. f

1.        Od kje navdušenje za učenje ruskega jezika?

Ruski jezik me je navdušil predvsem zaradi ruske kulture, ki se mi zdi čudovita prav zaradi njene drugačnosti. Menim namreč, da je jezik pomemben del neke kulture, zato se lahko o njej največ naučiš ravno preko učenja jezika.

2.        V kar veliki konkurenci si dosegla tretje mesto. Si tako uvrstitev pričakovala?

Ne! Absolutno ne! Verjetno noben dijak 2. letnika ni vedel, kaj pričakovati, saj je bilo takšno tekmovanje na državni ravni za nas nekaj povsem novega. Upoštevati pa moramo tudi dejstvo, da nas poučuje najboljša profesorica, zato bi lahko rekli, da so bili naši dvomi povsem odveč, kar smo vsi dokazali z odličnimi znanjem in uvrstitvami.

3.        Če boš naslednje leto postala dijakinja mednarodne mature, boš vseeno nadaljevala z učenjem ruskega jezika?

Z učenjem ruskega jezika bi nedvomno rada nadaljevala, saj mi je v teh 2 letih učenja ruski jezik prirasel h srcu, zato želim do sedaj pridobljeno znanje ohraniti in nadgraditi.

4.        Kaj meniš o uporabnosti ruščine v primerjavi z drugimi tujimi jeziki? Ali jo priporočaš tudi ostalim?

Zdi se mi, da bo znanje ruščine v prihodnosti postajalo vse bolj cenjeno, saj je Rusija pomembna velesila, ki bo predstavljala priložnost za vse sposobne intelektualce. Glede na to, da večina Rusov ne blesti v znanju angleščine in da se tujci navadno ne odločajo za učenje ruskega, ampak prej katerega drugega svetovnega jezika, bodo ljudje z znanjem ruščine postajali vedno bolj iskani in zaželeni. Zato ruščino priporočam vsem, ki že razmišljajo o svoji prihodnosti, pa tudi tistim, ki se želijo naučiti zanimivega jezika, se ob tem zabavati in spoznati nekaj posebnosti ruske kulture.

5.        Bo tvoja prihodnost kaj povezana z Rusijo, ruskim jezikom …?

Za enkrat je moja prihodnost še zelo negotova. Trenutno so moje misli usmerjene k študiju v Angliji ali v Ameriki, za kar me je prepričal prav obisk teh dveh držav, tako ne izključujem možnosti, da se po obisku Rusije odločim za študij v Rusiji.   
         
   

Uporabne povezave

2020 2021 2022
julij avgust september
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se