S pogumom in vztrajnostjo je prišel vse do NASE


03.11.2014

Svetovno priznani znanstvenik dr. Dušan Petrač je ponovno obiskal dijake Gimnazije Kranj

 

Avtorica: Ema Grašič iz 1. c

 

Nekdanji kranjski gimnazijec in kasneje tudi profesor na naši šoli dr. Dušan Petrač se mudi na obisku v Sloveniji in predava o svojem bogatem življenju znanstvenika, predanega raziskavam v vesolju. Ob vsakem obisku domovine se vrne tudi na svojo šolo. Tokrat ni bilo nič drugače. V četrtek, 23. oktobra 2014, smo dijaki prvih letnikov Gimnazije Kranj v okviru OIV prisluhnili zelo zanimivemu predavanju dr. Dušana Petrača, dolgoletnega sodelavca NASE in med drugim prvega kandidata slovenskega rodu za polet v vesolje. Izvedeli smo veliko o lastnostih planetov in vesoljskih projektih, ki še vedno potekajo in pri katerih sodeluje, ter o položaju Slovenije, ki zaradi pomanjkanja denarja v to ni vključena. Verjetno pa je bil vsem najzanimivejši posnetek bivanja v raketi, kjer je bilo prikazano tudi umivanje. Zaupal nam je nekaj lastnih izkušenj, med drugim tudi to, da so bili nekateri sošolci bolj učeni od njega, pa je uspel priti tako daleč, za kar je bil potreben pogum.

Nekdanji kranjski  gimnazijec je bil rojen v Kropi leta 1932. Študiral je fiziko in matematiko ter bil najprej profesor na Gimnaziji Kranj. V ZDA ga je privedlo naključno srečanje s profesorjem Saxonom, kasnejšim predsednikom kalifornijske univerze, med obiskom nekdanjega nacističnega taborišča v Dachau. To mu je odprlo možnost podiplomskega študija v Los Angelesu. Leta 1971 je tam magistriral in doktoriral iz fizike, v letih 1971–1973 pa tudi poučeval fiziko na univerzitetnem oddelku. Prejel je tudi štipendijo znanstvene akademije ZDA za raziskave po lastni izbiri. Takrat se je tudi zaposlil v laboratoriju za izstrelitev raket v Kaliforniji v Pasadeni, kjer še vedno živi in deluje v različnih NASA-projektih. Leta 1977 je postal višji znanstveni svetnik v NASI, specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju – za ekstremno nizke temperature in breztežnost. Petrač se je nameraval po opravljenem študiju vrniti v domovino, toda nezanimanje za njegovo delo doma in izredne možnosti za nadaljevanje tega dela na tujem so odločile o nadaljevanju njegove življenjske poti v tujini. Sodeloval je pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju, pri poskusih z raketami, vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Še vedno je aktiven pri razvijanju znanstvenih eksperimentov. Dušan Petrač je prejel številne nagrade in priznanja NASE: nagrado za odlična predavanja, nagrado pri razvoju infrardečih astronomskih satelitov in za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji. Je pa tudi častni meščan Los Angelesa. Dr. Dušan Petrač še vedno vsako leto obišče Slovenijo in svojo rojstno vas, takrat pa predava na fakultetah, šolah in inštitutih v Sloveniji.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se