»Si v prostoru brez meja in se počutiš svobodno.«


21.09.2015

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju blestela tudi dva gimnazijca.

 

Avtorica: Neža Štremfelj iz 3. c

 

Prvi teden v septembru 2015 je v italijanskem Arcu potekalo svetovno mladinsko prvenstvo, ki sta se ga udeležila dva naša dijaka – Anže Peharc iz 4. e in Mia Krampl iz 1. e . Na prvenstvu sta oba dosegla odlične rezultate. Mia je dosegla naslov svetovne podprvakinje v težavnosti, Anže pa je s 3. mestom blestel v balvanih. Prav tako se je uvrstil tudi v finale težavnosti in končal na 6. mestu, v skupnem seštevku pa je prav tako kot pri balvanih stal na zmagovalnih stopničkah na 3. mestu.

 

1. Kdaj sta začela svojo športno-plezalno kariero in zakaj sta se odločila prav za plezanje?

Anže: Svojo športno-plezalno kariero sem začel pri osmih letih, za plezanje pa sem se odločil predvsem zaradi kreativnosti, ki jo ponuja ta šport, hkrati pa tudi zato, ker sem kot otrok rad plezal po drevesih.

Mia: Športno plezanje treniram že osem let. Za ta šport me je navdušil starejši brat, saj je on začel plezati že pred mano. Šport mi je postal všeč, zato sem se odločila, da se v plezanju preizkusim še sama. Na začetku je bil to zame le konjiček, ko pa sem zamenjala trenerja, sem resno začela s treningi.

2. Kako gledata na svoj zadnji uspeh na mladinskem svetovnem prvenstvu in koliko treninga sta vložila vanj?

Anže: V celoti se mi je zdelo svetovno mladinsko prvenstvo v Italiji velik uspeh ter dokaz dobrega dela, saj sem se kljub močni konkurenci uspel uvrstiti na 3. mesto v balvanskem plezanju in na 6. mesto v težavnostnem plezanju. Zelo sem zadovoljen s tem, kako se je to svetovno mladinsko prvenstvo končalo, saj so se zares poplačale vse ure težkih treningov. Trenirali smo petkrat na teden, med počitnicami pa smo naredili nekaj treningov tudi v tujini. Menim pa, da sta bila glavna dobro načrtovano treniranje ter seveda veliko motivacije.

Mia: Zelo sem vesela in ponosna na svoje 2. mesto v težavnosti na tem mladinskem svetovnem prvenstvu. Tega pravzaprav sploh nisem pričakovala, saj je bila to moja prva sezona v mladinski reprezentanci in tudi moje prvo mladinsko svetovno prvenstvo. Končalo se je res odlično. Za dober rezultat pa je potrebno veliko treninga; poleg rednih treningov imamo med sezono vsak vikend reprezentančne treninge, pa tudi večdnevne priprave, ponavadi v tujini. Za vse dosežene rezultate pa ima velike zasluge moj trener Anže Štremfelj, ki me je na to sezono zelo dobro pripravil.

3. Kako vama uspe usklajevati šolo in treninge?

Anže: Pri usklajevanju športa s šolo nimam večjih problemov, saj sem se v vseh teh letih nekako privadil na tak način življenja. Seveda pa gre tu zahvala tudi vsem mojim sošolcem, ki mi pomagajo nadoknaditi zamujeno, in še posebej mojemu razredniku, s katerim se brez težav dogovorim glede odsotnosti.

Mia: Treninge imam tudi med šolo, zato tiste dneve manjkam po dve uri. Doma se pozanimam za snov in zamujeno delo nadoknadim, učim pa se večinoma tiste dneve, ko nimam treningov. Veliko dela mi olajša tudi status športnika, saj se lahko za spraševanja najavljam. Želim si, da bi mi tudi v gimnaziji uspelo usklajevati šolo in treninge še naprej.

4.  Kaj je za vaju najboljši in najslabši del športnega plezanja?

Anže: Najboljši del športnega plezanja je zagotovo kreativnost, ki jo plezalec lahko pokaže ob svojem nastopu, najslabši del pa so odrgnjeni prsti na rokah, ki otežijo treninge in le-ti postanejo malo manj zabavni.

Mia: Plezanje mi je zelo všeč, zato najslabšega dela nimam, najboljši pa je prav zagotovo občutek svobode. V steni si sam odvisen od svojih sposobnosti. Si v prostoru brez meja in se počutiš svobodno. Na treningih pa se lahko sprostim in se osredotočim samo na plezanje, na vse ostale stvari pa pozabim.

5. Kakšni so vajini načrti za naprej?

Anže: V prihodnosti še naprej želim posegati po dobrih rezultatih v mladinski kategoriji, seveda pa si želim tudi, da bi izboljšal svoje plezanje in začel nastopati na tekmah svetovnega pokala med člani.

Mia: V načrtih za prihodnost še nisem resno razmišljala, zagotovo pa je eden od mojih ciljev postati vrhunska športna plezalka in se s tem športom ukvarjati čim dlje.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se