Sladko kot med


16.02.2015

Odprtje Konfucijeve učilnice Kranj in praznovanje kitajskega novega leta

 

Avtorica: Nina Žumer iz 1. g

 

V sredo, 11. februarja 2015, je bila na Gimnaziji Kranj prireditev ob odprtju Konfucijeve učilnice Kranj in praznovanju kitajskega novega leta. Odprtja se je udeležilo kar nekaj visokih gostov. Med njimi sta bila tudi veleposlanik Ljudske republike Kitajske, njegova ekscelenca Zhang Xianyi, in direktorica Konfucijevega inštituta Danijela Voljč, ki sta nas prijazno nagovorila in spodbudila k učenju kitajščine.

V uvodni točki so se pod vodstvom kitajske učiteljice Yang He predstavili otroci iz vrtca Mojca s koreografijo kitajske borilne veščine kung fu. V projektu »Spoznavanje kitajske kulture in jezika« pa letos ne sodelujejo le Kranjski vrtci, temveč tudi Osnovna šola Orehek s podružnično šolo Mavčiče, Osnovna šola Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, Dijaški in študentski dom Kranj in seveda Gimnazija Kranj, na kateri je hkrati tudi sedež Konfucijeve učilnice Kranj. Sredino popoldne je popestrilo kar nekaj točk, ki smo jih pripravili učenci in dijaki. S taijiquanom je nastopila skupina odraslih, ki jo vodi nekdanji dijak Gimnazije Kranj dr. Luka Ausec. Učenci Osnovne šole Orehek od 4. do 6. razreda so zapeli dve kitajski pesmi, učenci od  7. do 9. razreda obeh šol, ki sodelujeta v projektu, pa so recitirali pesmi slavnih pesnikov dinastije Tang. Seveda jim je sledil tudi slovenski prevod. Recitacije je na kitajskih citrah guzhen spremljala Jing Ruigi. Poleg tega nam je mladinski pevski zbor OŠ Orehek zapel izjemno čustveno kitajsko ljubezensko pesem Yueliang daibiao wo de xin, ki jo je na klavirju spremljal Žan Govekar. Na prireditvi pa smo nastopili tudi dijaki Gimnazije Kranj. Manca Vrbinc, Lucija Perne in Žan Govekar so zapeli pesem Tian mi mi ali po slovensko Sladko kot med, vsi, ki se učimo kitajščine, pa smo kot zadnji na prireditvi nastopili z recitacijo izštevanke Si shi si in obiskovalcem v kitajščini zaželeli srečno novo leto, ki se letos začne 19. februarja. Leto 2015 bo v znamenju koze, ki naznanja srečno in miroljubno leto. Po zaključku so obiskovalci z ravnateljem mag. Francem Rozmanom lahko odšli pogledat kitajsko učilnico (učilnica 16 v prvem nadstropju) in kitajski kotiček - informativno vitrino, v kateri objavljamo informacije o dejavnostih, povezanih s kitajskim jezikom in kulturo. Kotiček stoji nasproti učilnice. Češnja na vrhu smetane pa je bila še kitajska hrana, ki jo je pripravila šolska kuhinja.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se