»So pa Rusi zelo veseli, če govoriš rusko.«


20.12.2017

Kranjska gimnazijka Kaja Kurent iz 4. d je osvojila srebro na olimpijadi iz ruščine. Na olimpijado iz ruščine v Moskvi sta se uvrstili še kranjski gimnazijki Eva Lončar iz 4. d in Nuša Dovžan iz 3. h.

 

Avtorica: Taja Basaj iz 3. d

 

Dijakinja Gimnazije Kranj Kaja Kurent iz 4. d je na olimpijadi iz ruskega jezika v Moskvi zasedla izjemno 2. mesto, zato sem se odločila, da ja povprašam, kako ji je to uspelo.

 

Kako si se uvrstila na olimpijado iz ruskega jezika? So bila kakšna predtekmovanja? Katera?

Preko interneta smo morali reševati slovnične naloge in preko tega so izbral kandidate za polfinale. V polfinalu smo spet reševali slovnične naloge, poleg tega pa smo jim moral poslati še esej. Izmed 2800 prejetih esejev so izbrali 150 najboljših, katerih avtorji so se nato odpravili v finale v Moskvo.

Si se veliko pripravljala na olimpijado? Kako? Si vedela, katere teme bodo na tekmovanju?

Pripravljala se nisem veliko, imeli smo le nekaj srečanj s profesorico, ki nam je pokazala tipe nalog in kako se lahko sami pripravljamo. Za teme smo vedeli, katere bodo, ampak jih je bilo zelo veliko, rekli pa so, da na njih ne bo takega poudarka. Smo pa vedeli, kakšne tipe nalog pričakovati. Letos prvič pa so se pojavile še predstavitve, ki smo si jih pripravili že doma. Lahko smo izbirali med 20 temami, saj smo to na tekmovanju tudi predstavili in v zvezi s tem odgovarjali še na zastavljena vprašanja.

Kako je potekal finale? Kako je bil izpit sestavljen? Kaj se ti je zdelo najtežje?

Prvi del tekmovanja je bilo pisanje eseja na podlagi filma. Naslov eseja je spraševal o tem, kaj je to prava družba. Naslednji dan so potekale predstavitve in pa del tekmovanja o poznavanju države - Rusije. Tretji dan so potekali ustni izpiti, kjer smo najprej rešili slovnično nalogo in jo morali potem še prebrati. Naslednja naloga je potekala v paru, in sicer je vsak dobil program za izlet, ne da bi za to vedel drugi. Nato sva se v dialogu morali pogovoriti o vseh pomembnih stvareh glede potovanj ter se odločiti, kam bova odšli in zakaj. Tretja naloga pa je potekala tako, da so nam prebrali situacijo in potem poslušali, kaj bi mi v dani situaciji naredili, preverjali so spontani odziv. Ravno spontani odziv se mi je zdel najtežji.

Kar nekaj časa ste preživeli v Moskvi. Ste si ogledali kaj znamenitosti? Kaj ste počeli, ko ni bilo izpitov?

Najprej so nas peljali na avtobusno ekskurzijo po Moskvi, kjer smo si ogledali glavne znamenitosti in imeli tudi nekaj prostega časa za nakupovanje. V sredo smo si vzeli prosto, čeprav to ni bilo dovoljeno, si ogledali Arbat, Bolšoj teater in si v knjigarni kupili slovarje. V petek smo imeli spet voden ogled, peljali so nas na ogled osnovne šole, kar pa smo videli, je bilo čisto nasprotje naših pričakovanj. Šola je imela dva bazena, gledališko dvorano, planetarij, tri telovadnice, sejno sobo …

Si spoznala kaj novih prijateljev iz drugih držav?

Večino časa smo preživeli bolj zase, ker so vsi tako dobro govorili, da nam je bilo kar malo nerodno. Smo pa spoznali nekaj dijakov iz Južne Osetije, ki so bili zelo prijazni. Drugače pa so bile bolj ali manj vse države bolj zase, saj so bili vsi zelo tekmovalni.

Ali si tak uspeh pričakovala ali si bila zelo presenečena?

Pričakovala nisem čisto ničesar, saj smo se ravno malo prej odločali, če bi sploh šli na podelitev. Ob razglasitvi pa je bilo še posebej smešno, ker smo slišali samo Slovenija, ostalega pa ne, ker je zelo odmevalo. Potem pa mi je profesorica pomignila, naj grem na oder.

Imaš kakšno sporočilo za prihodnje gimnazijce, zakaj bi jim za drugi tuji jezik priporočila ruščino?

Ruski jezik je vedno pomembnejši, ker je v Sloveniji vedno več ruskih podjetij, so pa Rusi zelo veseli, če govoriš rusko, saj sami ne obvladajo prav preveč angleščine. Super je tudi, ker že s srednješolskim znanjem lahko veliko dosežeš tako na državnem tekmovanju, kjer je nagrada za prve tri uvrščene potovanje v Peterburg, kot tudi na olimpijadi. Pa še profesorica nas odlično pripravi.

 

Kaja, iskrene čestitke za neverjeten uspeh! Čestitke pa si seveda zasluži tudi profesorica Neža Zupančič Logar, ki skrbi, da ruščina na Gimnaziji Kranj živi.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se