Sobotna šola kot na filmskem platnu


07.10.2014

Gimnazija Kranj šahirala med predstavitvami prostočasnih dejavnosti, ogledom filma in svetovnim popotovanjem.

Svet je njun dom

Avtorici: Klavdija Koren in Leja Mauko iz 2. f

V soboto, 27. septembra 2014, smo si v večnamenskem prostoru Gimnazije Kranj po končanih delavnicah ogledali še predstavitev potovanja okoli sveta dveh Mariborčanov, Dominike in Igorja Osvalda. Igor nam je ob slikah predstavil njuno pustolovščino. Vse se je začelo v Turčiji, nadaljevalo po ostalih državah Azije ter po Avstraliji in Ameriki. Po tem sta se odločila, da ju bogate države ne privlačijo tako zelo, temveč bolj uživata v odkrivanju azijskih držav. Tako sta se odpravila nazaj v Azijo. Med potovanjem se jima je pripetilo veliko dogodivščin: bivanje pri gostoljubnih domačinih, za dva meseca sta prevzela restavracijo, doletele so ju tudi bolezni, predvsem pa sta spoznala prebivalce držav in njihove običaje ter navade. Po sedmih letih v tujini sta se z novim članom družine vrnila v Slovenijo. Dominika je svoje vtise o potovanju zbrala v knjigi, Igor pa se je odločil, da bo le-te predstavljal v obliki predavanj. Ob čudovitih slikah smo lahko doživeli njuno potovanje in spoznali različne kulture držav po svetu.

 

Film, v katerem zagledaš sebe

Avtor: Ambrož Pivk iz 4. f

Kranjske gimnazijce je na filmskem področju težko zadovoljiti. V mojih štirih letih na gimnaziji se je letos šele drugič (po lanskem Razrednem sovražniku) zgodilo, da je bil film, ki smo ga gledali s šolo, zelo dobro sprejet. Morda je rahlo presenetljivo, da je bil film, ki so si ga 1. in 3. letniki ogledali na delovno soboto – Fantovska leta – gimnazijskemu občinstvu všeč, saj gre za 2 uri in pol dolg film brez prave zgodbe. A čar filma se skriva ravno v tem pomanjkanju zgodbe in očitno je eden najbolj priznanih filmov zadnjih let in velik kandidat za oskarje prav zares film za vsakogar.

Fantovska leta so snemali dvanajst let, po nekaj tednov vsako leto, spremlja pa odraščanje na začetku 6-letnega fanta Masona. Skozi njegovih 12 fantovskih let se trikrat preselijo, mama zamenja dva moža in gre ponovno v šolo, oče dobi otroka z novo ženo, Masona pusti dekle in na koncu se odpravi na univerzo. Mama v enem zadnjih prizorov v solzah reče: »Mislila sem, da bo več.« Ja, mislili bi si, da se bo v dvanajstih letih (ali vsem življenju) zgodilo več kot le vsakdanje stvari. Včasih se, včasih se ne. Film je izjemen prikaz majhnosti vsakega posameznika in običajnosti povprečnega življenja, pa tudi čarobnosti majhnih trenutkov, ki se morda ne zdijo nič posebnega, a vedno ostanejo z nami. To ni film, v katerem bi iskali nek simbolični pomen ali sledili zapleteni zgodbi. To je film, ki bo všeč vsakomur, ki se mu bo le prepustil in tako v njem zagledal sebe.

Avtorica: Ema Grašič iz 1. c

Večkrat nagrajeni 166-minutni film režiserja in scenarista Richarda Linklaterja je mozaik bežnih utrinkov iz vsakdanjega življenja odraščajočega fanta in njegove družine. Govori o tem, o čemer nas večina ne razmišlja – da moramo ceniti trenutke takšne, kakršni so. Leta 2002 se je Richardu Linklaterju porodila ideja za filmski projekt brez primere. Želel je narediti film o otroštvu, a se ni hotel omejiti le na en trenutek. Potem se mu je posvetilo: zakaj ne bi preprosto vsako leto posnel malo in zajel kar vsega otroštva? Tako je 12 let enkrat na leto pred kamero zbral isto skupino igralcev ter skupaj z njimi ustvaril Fantovska leta, ki beležijo majhne in velike trenutke v življenju mladega Masona od njegovega šestega do osemnajstega leta. Spremljamo ga skozi viharno obdobje odraščanja, skozi vrtinec družinskih selitev, ločitev, novih družin, novih šol, prvih ljubezni ter vse do vstopa na univerzo. »V filmu se ne zgodi veliko … le življenje v vsem svojem kaotičnem sijaju. Fant postane moški pred našimi očmi. Rezultat ni nič manj kot mojstrovina.« – David Fear

 

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se