Švicarsko doživetje ženskega zbora Carmen manet


07.05.2014

Vse skupaj se je začelo lani aprila, ko je pevski zbor nekdanjih in sedanjih dijakinj Gimnazije Kranj z imenom Carmen manet pod vodstvom Primoža Kerštanja v Kranju gostil enega najboljših švicarskih pevskih zborov: Männerstimmen Basel. Mladi moški zbor vodi Oliver Rudin in se tako kot Carmen manet uspešno udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanj. Švicarski pevci so nam predlagali udeležbo na mednarodnem tekmovanju v Montreuxu.

Mondeno letovišče ob obali Ženevskega jezera, ki je bolj znano po vsakoletnem jazzovskem festivalu, že 50 let aprila prireja tudi mednarodno tekmovanje pevskih zborov. Tekmovanje ponuja tudi privlačne denarne nagrade in je zato priljubljeno med zbori s celega sveta. Naši švicarski prijatelji so nas opogumili za prijavo, organizatorjem smo poslali svojo predstavitev in posnetke ter decembra izvedeli, da smo bili sprejeti skupaj še s 13 zbori iz Češke, Latvije, Italije, Francije, Rusije, Švice, Indonezije, Južne Koreje in Filipinov. Poleg nas je barve Slovenije zastopal še zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija. Moskovski konservatorij je naknadno udeležbo odpovedal in konec aprila je v Montreux dopotovalo 13 zborov, trije otroški, trije ženski in sedem mešanih.

Tekmovanje v Švici ima obvezni in prosti del programa. V obveznem programu je del dvajsetminutnega programa predpisana skladba – za ženske zbore je bila to osemglasna Ave Maria skladatelja Gustava Holsta – vsak zbor mora zapeti delo iz obdobja renesanse, ostale skladbe si zbori izberejo sami. Carmen manet se je predstavil s slovenskimi skladatelji Gobcem, Lebičem in Gallusom. Prvi del tekmovanja se je odvijal v dvorani Theatre Vevey, ki je bila za petje zelo suha, nastopili pa smo že v prvem delu dopoldne, zato takoj po nastopu nismo imeli čisto pravih občutkov, vendar smo ob poslušanju ostalih zborov ugotovili, da nam je nastop zelo lepo uspel – intonančno čisto in tudi doživeto.

Prihodnji dan smo zbori s prostim programom, ki ni smel preseči 15 minut, nastopili v največji dvorani v Montreuxu: Auditorium Stravinski. Dvorana sprejme 3500 gledalcev in je približno enkrat večja od Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Ker pred nastopom nismo imeli možnosti tonske vaje, smo bili v strahu, kako bomo zazveneli z ogromnega odra brez ozvočenja. Vendar je bil strah odveč, dvorana je zelo akustična, mi pa smo še enkrat prikazali zelo energičen in raznolik nastop z izborom skladb Ambroža Čopija, Jana Magneja Førdeja in noviteto Gašperja Jereba (našega nekdanjega dijaka), ki jo je napisal posebej za naš zbor, uglasbil je namreč pesem angleškega pesnika Byrona: So we'll go no more a rowing. Pesem je prekrasno zazvenela ob klavirski spremljavi skladatelja. Montreux je bil najbrž zelo posrečeno izbrano mesto za predstavitev novonastale skladbe, saj je bil sam Byron eden od mnogih slavnih obiskovalcev mesteca, polnega rož, ob slikovitem jezeru, obdanega z visokimi gorami. Nastope je spremljal tudi veleposlanik Republike Slovenije v Švici, gospod Franc Mikša s soprogo.

Ogledali smo si tudi tekmovalne koncerte ostalih pevskih zborov. Vsak zase je bil nekaj posebnega, zelo so nas navdušili naši rojaki iz Ljubljane in zbor Gracias iz Južne Koreje, katerega nastop je bil primer tehnične popolnosti. Dobri so bili tudi Italijani in Indonezijci ter otroški zbor iz Češke. Zavedali smo se, da so bo težko uvrstiti v tekmovanje za veliko nagrado, in smo malo na trnih pričakovali slavnostno razglasitev rezultatov.

Najprej so bili na vrsti otroški zbori, kjer je žirija sklenila podeliti samo tretjo nagrado in s tem pokazala, da so imeli visoke standarde pri ocenjevanju. Med podelitvijo ženskim zborom smo zadrževali dih. Najprej je z oceno »zelo dobro« prijel priznanje švicarski zbor Callirhoe, nato so dodelili tretjo nagrado in oceno »odlično« italijanskemu zboru Vox Cordis, nato pa obvestilo, da druga nagrada ni bila podeljena in zbor Carmen manet je osvojil prvo nagrado z oceno »excellent avec distinction«, kar bi še najlaže prevedli kot izvrstno z odliko in 2000 švicarskih frankov denarne nagrade.

Med mešanimi zbori je zbor KGBL prejel tretjo nagrado skupaj z zborom Agria Swara iz Indonezije, druga je bila mešana zasedba Vox Cordis iz Italije, prvi pa že omenjeni korejski zbor Gracias, ki je dobil enako oceno kot mi.

Tako smo se za Veliko nagrado mesta Montreux pomerili z zborom iz Južne Koreje. Po besedah enega od žirantov, Francoza Thiebouta, smo žirijo prepričali z izbiro programa, muzikalnostjo in svojo odrsko energijo, za katero ima veliko zaslug naš uspešni zborovodja Primož Kerštanj. Zbor Carmen manet je postal dobitnik Velike nagrade mesta Montreux in denarne nagrade v višini 5000 frankov. Še nikoli nismo bile pevke bolj ponosne na svoj zbor in svojega dirigenta. Šele počasi smo dojemale, kakšen izvrsten dosežek nam je uspel. Z vseh strani so deževale čestitke in vabila na prihodnje festivale.

Dan po veličastni zmagi smo se odpeljali še v Basel. Tam so nas toplo sprejeli fantje iz zbora Männerstimmen, nam razkazali mesto, zvečer pa smo izvedli skupen koncert v cerkvi San Pio X. Cerkev je bila nabito polna, poslušalci pa navdušeni in nas kar niso hoteli spustiti z odra. S švicarskim zborom smo se krasno ujeli, tako po človeški kot glasbeni plati, na koncertu smo dve pesmi zapeli tudi kot mešani zbor in zvenelo je zelo lepo. Zato je že naslednji dan ob slovesu padla odločitev, da v prihodnje izvedemo kak skupni projekt.

Švicarsko potovanje se je izkazalo za eno najlepših postaj na poti zbora Carmen manet do sedaj. Utrdilo je vezi med pevkami in prineslo uspeh nad pričakovanji ter s tem potrditev, da delamo dobro. Verjamem, da nas s Primožem Kerštanjem na čelu čaka še veliko lepega.

Barbara Kušar, prof.


   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se