»Takrat, ko sem dobil prvi flomaster zlate barve.«


21.11.2014

Intervju ob prvi likovni razstavi mladega umetnika Jana Novaka

 

Avtorici: Tjaša Laibacher in Neža Šmigoc iz 4. f

 

V  večernih urah smo se v sredo, 19. 11. 2014, zbrali v prostoru knjižnice Gimnazije Kranj, da bi prisostvovali odprtju prve samostojne razstave Jana Novaka, nekdanjega dijaka naše šole, ki je z letošnjim letom pričel študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Preko besed prof. Anite Omejec smo podrobno spoznali razstavljena dela in avtorja, ki se je ves čas skromno držal ob strani. Dela mladega slikarja smo lahko občudovali v  sproščenem vzdušju, za katerega so poskrbeli dijaki z izvedbo pesmi Fields of Gold, ki jo je zapela Dina Arapović z odlično spremljavo instrumentalistov Karima Zajca, Anje Kišek in Leona Horvata.  Sledilo je druženje ob pripravljenih prigrizkih, ob katerih so si Janovi znanci, profesorji, sošolci in prijatelji podrobno ogledovali slike ter mu za več kot uspešno izveden projekt tudi čestitali. Na ogled je bilo postavljenih 12 akvarelov, ki bodo letos krasili šolski koledar. Predstavljajo  starostna obdobja ženske, čudovito okrašene s cvetlicami. Vsaka od dvanajstih žensk upodablja mesec v letu in je obdana z darovi narave, ki simbolizirajo določen mesec. Na razstavi so bili na voljo koledarji, ki jih je Jan lastnoročno podpisal. Ni mu bilo težko napisati tudi kakšnega posvetila, saj mu bo njegova prva razstava za vedno ostala v spominu.  Dogodek je vsekakor pustil mnogo lepih vtisov. Janu želimo samo najlepše in veliko uspehov v prihodnje.

Kdaj si se začel ukvarjati z risanjem? Že v osnovni šoli?

Pred osnovno šolo že. Ne vem, okrog 5 let sem bil star. Takrat, ko sem dobil prvi flomaster zlate barve. Si lahko predstavljaš? Potem sem pa pobarval s tistim zlatim flomastrom mamici denarnico in ni bila prav vesela, ker je bila denarnica nova.

Kateri je tvoj najljubši motiv, če imaš kakšnega posebnega?

Moji najljubši motivi? Ženski portret mi je najljubši.

Ali večinoma rišeš »iz glave« ali s slike?

Ne morem risati iz glave, mislim, težko je. Odvisno tudi, kaj je iz glave narisano. Če mi ti rečeš, nariši mi Gimnazijo Kranj za deseti rojstni dan, ti bom jaz lahko narisal Gimnazijo Kranj iz glave. Lahko pa, ne vem, pridem sem, sedim tri ure in rišem. Lahko grem tudi na internet,  vzamem fotografijo in prerišem z nje. Kaj misliš, da bi bilo bolje?

V živo.

Ja, v živo bi bilo veliko bolje, pač najbolj avtentično je, najbolj so prave barve, najbolj so prave linije, ker se stvari spreminjajo s časom in je, če jih rišeš v živo, seveda bolje.

Ali je zelo težko risati nekoga, ki ti pozira?

Risati nekoga, ki ne pozira dobro, je zelo težko. Imamo modele, ki zdržijo tudi eno uro čisto na mestu, minimalno se premikajo, malo z glavo, malo zazehajo, malo se pretegnejo.  Potem sledi odmor 15 minut in potem spet eno uro pozirajo. Ali vsaj tako, da bi imel na pol ure odmor, ampak mora biti pa vsaj pol ure pri miru, tako lahko nekaj narediš, drugače ne narediš ničesar. Približno 15 minut rabiš, da prideš v tisti občutek, kako se riše, potem pa slika šele začne napredovati. Če to delaš s svinčnikom, traja malo časa, če to delaš z barvami, lahko traja mesece, tako da si tega, da bi delal po živem modelu z barvami, še ne morem privoščiti.

S katerimi barvami najraje delaš?

Z oljnimi. Z oljnimi mi je najboljše, po mojem največ užitka, ker se v bistvu počasi sušijo, velik razpon odtenkov imajo, zelo so kvalitetne, dobro se z njimi dela, enkrat, ko se jih navadiš, je super. Papir dobimo na šoli po metrih, kolikor ga hočeš, material za tehniko, v kateri boš delal, si moraš pa priskrbeti sam. To pomeni za prve letnike v glavnem svinčnike, oglje, grafit, barvice, takšne stvari. Za druga leta bo pa malo dražje, potrebno bo kupiti akril in barve, kar bo zneslo 300, 500 evrov. Sicer imajo nekatere barve  na akademiji, ampak tiste najosnovnejše, tiste po litrih, recimo črna in bela. Te so manj kvalitetne, kar pa zadostuje za vaje, ki jih imamo v šoli. Če hočeš kakšne specifične barve, posebne, kaj takega, na kar si sam navajen, moraš prinesti sam.

Kako je, ko rišeš 5 dni na teden?  Ali ti je doma risanje še vedno v veselje?

Ja, jaz rišem vedno tako. Risal sem pač prej, ko sem bil še v gimnaziji in osnovni šoli, pa tudi že prej. Zdaj, tudi med poletnimi počitnicami, sem skoraj vsak dan risal, med vikendi rišem, po šoli rišem, v šoli rišem, ves čas rišem. Meni je to res noro dobro. Skoraj vedno zraven  poslušam glasbo.

Želiš s svojimi slikami kaj sporočiti?

Z nekaterimi ja, z nekaterimi pa ne. Imam pa tudi že določene svoje slike, ki sem si jih čisto sam izmislil, sam sem dobil idejo zanje in jih potem tudi sam izvedel. In nekako predstavljajo tisto, o čemer jaz razmišljam, tisto, kar hočem sporočiti, oziroma tisto, kar me je presunilo v določenem trenutku.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se