Teden stran od signala, tehnologije in smoga pa že ne more nikomur škoditi


10.07.2019

Gimnazijski tabor za osnovnošolce na Polšniku pri Litiji 2019

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a

Fotografije: Urša Petrič, prof.

 

Veste, ne spomnim se, kdaj sem z mojega balkona na nočnem nebu videla kaj več kot veliki voz. Že s tem imam srečo. In že nekaj tako majhnega je lahko za nekatere ogromno. Pa gimnazijski tabor v Litiji zdaleč ni le to. Teden stran od signala, tehnologije in smoga pa že ne more nikomur škoditi.

Tabor, ki ga že četrto leto zapored organizirajo dijaki Gimnazije Kranj – tokrat nas je bilo osem – pod mentorstvom profesorjev in je namenjen osnovnošolcem predmetne stopnje, želi mlade spodbuditi k raziskovanju narave - očem vidne in nevidne. Četudi je Slovenija skoraj prekrita z zelenjem, je vedno več otrok, ki celo življenje prehodijo po asfaltu in prav tabori, kot je ta, so tisti, ki mladim omogočijo, da spijo na kozolcu, lovijo rake do kolen v potoku ali pa izdelujejo sluz ali raketo iz stvari, ki jih ima vsak tudi doma. Osnovnošolce smo naučili preživetja v naravi, prve pomoči in orientacije, vsako jutro smo se skupaj zdivjali in na večere pograbili kitare in harmonike ter si ob ognju spekli hrenovke v testu. No, tudi dijaki si damo duška in iz vezalk spletena kitka ali pa nepričakovana bitka z vodnimi balončki, morda celo sabljanje s travo je skoraj pričakovana.

In potem se po petih dnevih vrnemo nazaj vsak med svoje štiri betonske stene. Dijaki se ponovno vidimo 2. septembra in najbrž še pogosteje maja, ko se ponovno lotimo načrtovanja takrat že petega tabora, mladi pa, vsaj upamo, tudi sami kdaj pobegnejo stran iz turobnih ulic in praznega neba in kmalu postanejo tisti, ki učijo nas.   
         
   

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se