»Tisti pomladni dan je bil lep, svetel in zveneč, kakor iz čistega srebra ulit.« (Ciril Kosmač, Pomladni dan)


20.11.2017

Mepijevci in maturantje na Kosmačevi učni poti

 

Avtorici: Nina Bohinjc in Katka Tirovič iz 4. b

 

Tudi prejšnjo soboto je bil dan zares lep, vendar jesenski ... V soboto, 18. novembra 2017, smo se dijaki 4. letnika v spremstvu mepijevcev in njihovih mentorjev odpravili v dolino reke Idrijce, kjer smo se sprehodili po Kosmačevi učni poti. Četrtošolci, ki za maturo iz slovenščine obravnavamo Kosmačev roman Pomladni dan, smo se na pot podali lačni znanja, da bi raziskali Kosmačev rojstni kraj s pokrajino in ugotovili, kdo sploh je pisatelj, čigar dela so prevedena v več kot 20 jezikov. Mepijevci naše šole in ŠC Škofja Loka so se nam pridružili na svojih prvih letošnjih sobotnih dejavnostih – v okviru MEPI-sobot se kondicijsko, orientacijsko, organizacijsko … pripravljajo na končno odpravo – in nas oskrbovali s pozitivno energijo.

Z avtobusa smo izstopili v vasi Dolenja Trebuša in se razdelili v skupine. Vsak od nas je dobil odlomek iz Pomladnega dne in že smo polni zagona z zemljevidi v rokah krenili na pot. Na dobrih desetih kilometrih poti, po kateri je nekoč v svet odhajal Ciril Kosmač, so nas usmerjali leseni kažipoti z napisom KUP. Po nekaj začetnih zgrešitvah poti smo le prispeli pred domačijo Kosmačevih na Slapu ob Idrijci, v kateri je eden najboljših slovenskih literarnih stilistov 20. stoletja preživel svoje otroštvo in del svoje mladosti. Razlika med sliko, ki smo si jo med branjem ustvarili v glavi, in dejansko podobo hiše, za katero se je čas ustavil sredi prejšnjega stoletja, je bila za večino med nami tako presenetljiva, da smo se zlahka strinjali, da je bil Kosmač zares spreten v estetskem preoblikovanju stvarnosti.

Nadaljevali smo s hojo, se ustavljali ob informacijskih tablah in brali pisateljeve besede ter uživali v jesenskih sončnih žarkih. Mepijevci so svojo prvo sobotno pot zaokrožili v Mostu na Soči z ustvarjalno skupinsko interpretacijo Kosmača v obliki kratkih skečev, ob katerih smo se vsi nasmejali, četrtošolci pa smo se jim oddolžili z obnovo Pomladnega dne.     
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se