Torej je Gimnazija Kranj glasbeni konservatorij?


01.04.2019

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj niza uspeh za uspehom – zlati v Kopru in Veroni.

Avtorica: Barbara Kušar, prof.

Vprašanje, ki smo ga v preteklih dve tednih neštetokrat slišali iz ust tujih zborovskih strokovnjakov. In potem začudenje, kako lahko neka splošna izobraževalna ustanova goji tako kvaliteten zbor. Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj sestavlja 36 izbranih pevk, dijakinj od prvega do četrtega letnika, ki so se pod vodstvom svojega zborovodje, prof. Erika Šmida, udeležile kar dveh zahtevnih mednarodnih tekmovanj. Zelo uspešno. Kar dvakrat jim je uspelo preseči tisto »magično mejo« - 90 odstotnih točk, ki zelo dobre zbor loči od odličnih, z zlatom nagrajenih zborov.
Aegis Carminis (lat. ščit pesmi) je ime novoustanovljenega mednarodnega tekmovanja mladih zborov in dirigentov, ki je od 14. do 16. marca 2019 potekalo v Kopru v organizaciji Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem. Idejni vodja, skladatelj Ambrož Čopi je uveljavljeno ime v svetu zborovske glasbe in mu je v Koper uspelo pripeljati ugledne strokovnjake kot člane žirije in celo vrsto izvrstnih otroških in mladinskih (srednješolskih zborov). Tako je tekmovalo 11 mladih zborov iz šestih držav. Kranjske pevke so se predstavile izključno z glasbo slovenskih skladateljev: Frana Gerbiča (Gondolirjeva pesem), Radovana Gobca (Ne ouri, ne sejaj), Tadeje Vulc (O Sapientia) in Uršule Jašovec (Veduta). V lepi akustični dvorani Sv. Frančiška (ko bi kaj takšnega premogli v Kranju) so lahko pokazale vse svoje kvalitete in prepričale tudi strokovno žirijo, ki jim je namenila 90,3 odstotne točke in zlato diplomo, kar je v tako močni konkurenci izjemen uspeh. Nadvse smo uživali v prepevanju tudi ostalih mladih zborov iz Slovenije, Španije, Italije, Grčije, Rusije in Madžarske, še posebej nas je navdušil moskovski zbor Vesnjanka iz znane pevske šole, ki vzgaja pevce od mladih nog in se odlikuje z izjemno zlitim zvokom in zelo zahtevnim programom, postali so absolutni zmagovalci tekmovanja. Našemu zboru pa je pripadlo še eno posebno priznanje, prejel ga je zborovodja Erik Šmid kot perspektiven mladi dirigent.
Pred dekliškim zborom je bil že čez dober teden nov velik izziv. Udeležba na 30. tradicionalnem tekmovanju pevskih zborov v Veroni, kjer se je pomerilo 18 zborov iz raznih evropskih držav, ZDA in Japonske. Od 27. do 31. marca 2019 je s soncem obsijana Verona v skladu s svojo tradicijo gostoljubno sprejela množico mladih in manj mladih pevcev. Tokratna jubilejna izvedba je po besedah žirantov postregla z do sedaj najboljšim naborom sodelujočih zasedb. Poleg programa, ki ga je Dekliški pevski zbor že prepeval v Kopru, je bila za zbore obvezna noviteta znanega španskega skladatelja Javierja Busta, ki je skupaj s šestimi priznanimi kolegi sedel v strokovni žiriji. V družbi eminentnih zborov (Moški zbor St. Mary's iz Tokia, Koncertni zbor West Orange High School s Floride, latvijskih Ventspils …) se je tudi Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj odlično predstavil. Na zaključni prireditvi so zadrževali dih vse do tedaj, kos so se začele podelitve najvišjih – zlatih diplom. Z velikim veseljem so potem lahko zapeli tudi na zaključni prireditvi v družbi ostalih zlatih zborov. Tudi pri razdeljevanju posebnih priznanj so pevke skočile na noge. Med vsemi osemnajstimi zborovodji je žirijo najbolj prepričal prav Erik Šmid in postal ponosni lastnik pokala za najboljšega dirigenta. Besede, ki so jih zboru po tekmovanju namenili člani žirije, so bile zelo spodbudne in so predstavljale resnično priznanje za delo mladega zbora.

Bojan Pogrmilović (Hrvaška): »Vaša interpretacija slovenske ljudske pesmi Ne ouri, ne sejaj, me je ganila do solz. Povejte dekletom, da sem imel večkrat ob poslušanju kurjo polt …«
Javier Busto (Španija): »Že po prvi izvajani pesmi sem si v zapisnik označil – ta dirigent mora dobiti nagrado za najboljšega zborovodjo, kako muzikalno in občuteno vodenje zbora!«
Lucinda Thayer (ZDA): »Ta dekleta preprosto živijo glasbo. Takoj se vidi, da ima zborovodja rad svoj zbor in dekleta njega.«
Uspehi na takih tekmovanju so potrditev, da vse ure, vložene v pevske vaje, niso bile zaman. Srečanje z ostalimi pevci z vsega sveta pa še dodatno razširjanje glasbenih obzorij. Za vedno bodo v spominu ostali lepi občutki ob razglasitvi rezultatov, priložnost za prepevanje v veličastni stavbi Veronske filharmonije, uživanje ob poslušanju ostalih zborov, spontano skupno prepevanje po tekmovanju in zaključek v antični areni. In prisrčen koncert v cerkvi v Pastrengu, kjer je naš zbor v družbi mladih pevcev iz Istanbula in lokalnega zbora v polurnem programu navdušil poslušalce z izvajanjem izključno slovenske glasbe. Slovenija ima v zborovskem svetu res velik ugled in zato smo lahko počaščeni, da se med njene reprezentativne zbore uvršča tudi Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.


   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se