V Davči pa sonce


29.01.2018

Priprave na MEPI-odpravo: kondicija, orientacija, vozli, prva pomoč, pečene hrenovke, dobra volja in še

 

Avtorica: Iva Bostić iz 1. f

 

MEPI-jevci smo se v soboto, 14. 1. 2018, odpravili v Davčo, da bi se naučili nekaterih osnovnih veščin, ki jih potrebujemo za uspešno odpravo. Zgodaj zjutraj smo se izpred Gimnazije odpravili proti Železnikom in naprej proti vasi Davča. Razdelili smo se v skupine in odpravo začeli na dveh različnih točkah.

Moja skupina je pot začela na parkirišču Turiški grič v bližini smučišča Cerkno. Od tam naprej smo pot nadaljevali po vijugasti asfaltirani cesti mimo osamljenih kmetij. S ceste je bil tudi lep razgled na okoliške vzpetine – na Lajnar in Dravh kot najmarkantnejša vrhova Soriške planine, na Črni vrh in Ratitovec ... Pri kmetiji Čumar je bila naša prva postaja, kjer smo spoznali osnovne vozle in se poučili o njihovi uporabi: osmico, vpleteno osmico, bičev in polbičev vozel …

Pot smo nadaljevali po sprva makadamski cesti, potem pa po asfaltirani do kmetije Pod gozdom. Sledil je vzpon na vrh Prvič po še zasneženi poti, ki nas je vodila do kmetije Jakopič. Še nekaj makadama in že smo dospeli do naslednje točke – delavnice o orientaciji na zemljevidu in v naravi. Približno na sredi skoraj krožne poti smo se okrepčali. Popili smo topel čaj, ki so ga pripravili mentorji, in ob srkanju ob krušni peči spoznavali osnove topografije: kako prepoznamo z zemljevida, ali gledamo greben ali dolino … Nato smo se ogreli še zunaj ob ognju in pekli hrenovke.

Po postanku smo se odpravili do naslednje točke, na kateri sta nam mentorici razložili osnove prve pomoči: nekaj o pogostih poškodbah na odpravah in o oživljanju. Nadaljevali smo po ozki poti okoli vrha Jamčev kolk, kjer smo tudi zašli, kot se spodobi, in potem k sreči našli drugo skupino. Malo naprej od KS Davča smo imeli naslednjo točko, kjer smo morali določati azimute in reševati naloge iz znanja o zeliščih, žitaricah in živalskih stopinjah. Potem smo nadaljevali pot po asfaltirani poti mimo osamljenih kmetij vse do razpotja, kjer smo zavili na makadamsko pot in se začeli spuščati proti glavni cesti. Pot je bila precej razmočena, zato smo morali biti previdni. Po glavni cesti smo nadaljevali do končne točke in pot zaključili s skupinsko sliko.

Vreme nam je šlo na roko, včasih je izza oblakov posijalo sonce, dvignilo meglene pokrove z vrhov in nam olajšalo orientacijo. Kljub temu da je bila pot naporna in orientacijsko zahtevna, smo jo vsi uspešno prehodili, ob tem pa pridobili precej koristnih izkušenj, ki nam bodo prišle prav na poskusni in končni odpravi. Ne nazadnje je bil namen tudi vzpostavljanje prijateljskih vez in krepitev telesne pripravljenosti; o tem, da je bil namen več kot dosežen in da smo preživeli prijetno soboto, navsezadnje govorijo tudi slike.

    
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se