»V hitrosti uživam, zato imam tudi na smučiščih probleme.«


04.12.2013

Intervju s smučarskim skakalcem in kranjskim gimnazijcem Cenetom Prevcem iz 3. b

 

Avtorici: Eva Ažbe in Eva Tršan iz 3. b

Fotograf: Nejc Balantič iz 3. b

 

Tretješolec je s smučarskimi skoki povezan že velik del svojega življenja. Hitrost in adrenalin sta njegova droga, ob prostem času pa se rad sprosti v družbi svojih prijateljev. Zadnje leto navdušuje z izjemnimi dosežki ter uvrstitvami na svetovnih tekmovanjih, kljub pomanjkanju časa pa vedno skuša treninge uskladiti s šolo, saj mu je izobrazba zelo pomembna. Na Olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM) je združenje Olimpijskih komitejev Ceneta Prevca nominiralo za športnika Evrope. Njegovi skoki so doprinesli tudi k naslovu ekipnih mladinskih prvakov.


Kdo te je navdihnil za smučarske skoke?

Krivec, da sem šel v ta šport, je bil moj starejši brat Peter.

Kdaj si začel s treniranjem smučarskih skokov?

Skoke treniram že od 1. razreda, to je 11 let.

Kako potekajo  treningi in na kakšnih lokacijah potekajo?

Treninge imam na skakalnici, kjer se trudim izboljšati tehniko skoka, veliko dela pa je potrebnega za kondicijsko pripravo, tako da smo zelo pogosto tudi v telovadnici. Suhih treningov je v letu približno enako število, kot treningov skokov, le da je poleti veliko večji poudarek na kondiciji, pozimi pa se več skače.

Ali ti smučarski skoki predstavljajo velik strošek? Ali imaš sponzorje?

Skoki so na začetku predstavljali stroške mojim staršem, oziroma jim jih še vedno. Največji strošek pa so nenehni prevozi do Kranja. Skakalno opremo mi je sprva priskrbel klub (Skakalni klub Triglav Kranj), zadnji dve leti pa mi jih kot članu mladinske reprezentance priskrbi Smučarska zveza Slovenije (SZS), ki dobi denar od sponzorjev.

Ali imaš kakšne obveze s sponzorji in kako jih moraš izpolnjevati?

Sponzorske obveze imam. Smučarska zveza Slovenije (SZS) poišče sponzorje in nam z njihovo pomočjo nudi opremo ter oblačila. V zameno moram obvezno  nositi ta oblačila na tekmah, nikoli reči kaj slabega o vseh sponzorjih – celotna reprezentanca pa uporablja tudi sponzorjev kombi. Imam še pogodbo z Elanom, po kateri mi podjetje Elan priskrbi skakalne smuči in nekaj dodatkov, sam pa moram do izteka pogodbe vse smuči vrniti Elanu, prav tako med veljavnostjo pogodbe ne smem uporabljati drugih smuči.

Kaj pa šola in usklajevanje treningov z učenjem ter delom v šoli?

Kar se tiče šole, jo postavljam takoj za treninge. Izobrazba mi je zelo pomembna. Jeseni in spomladi po navadi pridobim večino ocen, preko zime pa pogosto izostajam od pouka. Vendar vedno poskušam nadoknaditi zamujeno, kar mi brez najboljših sošolcev ne bi uspevalo. Prav tako pa tudi trener usklajuje treninge, tako da ne izostanem v šoli prevečkrat, če je le mogoče.

Če bi moral, kaj bi postavil na prvo mesto šolo ali skoke?

Trenutno seveda skoke, ker bi šolanje  lahko nadaljeval tudi v kasnejših letih. Če pa bi skoke enkrat opustil, ne bi bilo več možnosti, da se prebijem med najboljše.

Pri skokih sta prisotni velika hitrost in višina. Ali te je katere izmed teh stvari strah?

V hitrosti uživam, zato imam tudi na smučiščih probleme (smeh). Z višino pa še nimam vse povsem razjasnjeno. Med skoki ni nikakršnega problema, saj strah ni prisoten. Če pa splezam na kak star, železen objekt, je lahko pa že 10 m previsoko.  V primeru, da bi plezal na 20 m visoko drevo, pa ni problemov. Tako da nekakšen strah je prisoten.

Za sabo imaš že številne dosežke in uspehe. Naštej jih nekaj, na katere si ponosen.

Trenutno me je zaradi dosežkov na olimpijskem festivalu evropske mladine(OFEM) združenje olimpijskih komitejev nominiralo za športnika Evrope. Vseh 5 so nas izbrali zgolj na podlagi tekmovanj pod njihovim okriljem , zato se mi naslov ne zdi povsem pravilen. Zmagala je Litvanka Ruta Meilutyte, plavalka, ki je bila zmagovalka na Olimpijskih igrah, sam pa sem na OFEM osvojil dve zlati in eno srebrno medaljo. Ponosen sem tudi na naš naslov ekipnih mladinskih prvakov.

Pri treniranju velikokrat pride do poškodb. Ali si imel že kdaj hujše poškodbe, ki so te ovirale pri treniranju?
Glede poškodb so pri skokih še vedno prisotni nekakšni predsodki . Veliko več poškodb je pri nogometu. Pri skokih jih je bilo včasih resda več, danes pa jih je zelo malo. Nekaj več padcev je v prvih letih treniranja, a takrat dobiš zgolj kakšno modrico. Sam hujših poškodb od teh padcev nisem doživel, poškodoval sem si le gleženj, pa še to med suhim treningom.

Katera vprašanja novinarjev te najbolj motijo in nerad odgovarjaš nanje?

Najbolj nerodno vprašanje zame osebno je, če te novinar vpraša o občutkih med skokom. To je z besedami praktično nemogoče opisati, zato s težavo odgovarjam. Živcira me tudi, da imam zaradi Petrove prepoznavnosti večjo medijsko pozornost kot še vsaj 20 smučarskih skakalcev, ki so enako dobri ali celo boljši od mene.

Kakšni so tvoji cilji v prihodnosti?

V prihodnosti nimam konkretnih ciljev o rezultatih. Želim dvigniti svoj nivo skakanja, rezultati pa bodo takšni, kakršni pač bodo.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se