Venerabilis barba capucinorum


26.05.2015

Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2015

 

Avtorica: Karolina Rakovec iz 4. f

Fotograf: Aljaž Repnik iz 3. c

 

Boben in petje sta v skoraj neskončnih vrstah urejenih maturantov v petek, 22. 5. 2015, odzvanjala po inovativno preurejeni Gimnaziji Kranj. Kot veleva tradicija, so se četrtošolci še zadnjič sprehodili po učilnicah in se tako poslovili od svojih gimnazijskih let. Smeh in veselje, ki sta tako igrivo obarvala sicer deževen petek, sta jih spremljala večino gimnazijskega časa. Kot pa vsi dobro vemo, so povsod  vzponi in padci, tako tudi biti gimnazijec včasih pomeni biti pravi bojevnik. Četrtošolci, ki to več kot dobro vedo, so na zaključni prireditvi v večnamenskem prostoru tako izbirali najmočnejše, najzanesljivejše bojevnike, ki bodo v prihodnjem šolskem letu varovali neprecenljivi ključ. S simboliko se je nadaljeval tudi sprevod po ulicah Kranja, na čelu s krsto, ki je bila kasneje na šolskem dvorišču upepeljena. Veseli obrazi zdaj že skoraj nekdanjih gimnazijcev so spremljali svečan vžig. Kot so hitro minila štiri leta na gimnaziji, je hitro teklo tudi petkovo dopoldne. Kaj kmalu je ura odbila 12.00 in skupaj z mnogimi evropskimi mesti so tudi kranjski gimnazijci zaplesali deževno, a vseeno več kot veličastno četvorko. Želimo jim, da bi tudi v življenju znali zaplesati kljub dežju.

Gimnazija Kranj je nosilka tradicije maturantskega sprevoda na Gorenjskem. Tradicionalni sprevodi Gimnazije Kranj so se začeli v 50. letih preteklega stoletja. Vsako leto se pridružimo skupni maturantski četvorki in ohranjamo svojo tradicijo simbolnega slovesa od maturantov s predajo ključa tretjemu letniku. Pri slovesu od četrtega letnika je osrednja pogrebna slovesnost. Po šoli dijaki pripravijo izvirne osmrtnice. Častna straža ob vznožju starega gimnazijskega stopnišča straži krsto, medtem ko imajo četrtošolci častni sprevod po šoli z bobnarjem na čelu ob prepevanju Venerabilis barba capucinorum. Sledi predaja ključa tretjim letnikom. Četrtošolci se potem s paradnim korakom odpravijo na slovesni maturantski sprevod do Prešernovega gledališča, kjer zapojejo maturantsko himno Gaudeamus Igitur, in nazaj. Na čelu sprevoda je krsta (bandera, boben, ključ, globus in sova). Po sprevodu dijaki krsto odložijo na gimnazijskem vrtu in zaplešejo četvorko na gimnazijskem dvorišču. Predsedniki četrtih letnikov nato z baklami zažgejo krsto. Simbolno slovo od četrtega letnika je tako opravljeno. Maturante in obiskovalce sta pozdravila ravnatelj Gimnazije Kranj mag. Franc Rozman in kranjski župan Boštjan Trilar.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se