»Verjamem v dobro psihološko pripravljenost.«


13.03.2018

Pogovor z državno šahovsko prvakinjo in kranjsko gimnazijko Moniko Rozman iz 3. a

Avtor: Kristian Bernard Irgl iz 3. a

 

Konec februarja in začetek marca tega leta je v Portorožu potekalo 25. posamično šahovsko državno prvenstvo mladih. Pogovarjal sem se z Moniko Rozman, dijakinjo 3. a razreda, ki je 2. 3. 2018 postala slovenska državna prvakinja v šahu v kategoriji D-18.

In kam zdaj? Na evropsko, mogoče svetovno prvenstvo?

Pravzaprav oboje. Evropskega prvenstva se bom udeležila v Rigi v Latviji, svetovnega pa v Halkidikiju v Grčiji.

Kdaj in kako si začela s šahom in kdo te je navdušil zanj?

Šah me je že od malega zanimal in me navduševal. Prva sta me zanj navdušila oče in brat, ki sta si z igranjem šaha redno krajšala čas pri nas doma. Zelo rada sem ju med igranjem pozorno spremljala in opazovala. Sprva mi je zadoščalo le opazovanje, a sem si pozneje še sama želela igrati. Tako sem že pri petih letih znala igrati, kar mi je omogočilo, da sem se lahko pomerila proti starejšima 'konkurentoma' v naši družini. Pri šestih sem se v osnovni šoli pridružila šahovskemu krožku, kjer sem se lahko prvič pomerila tudi z ljudmi izven moje družine.

Kako je usklajevati šolo in obšolsko dejavnost, ki terja veliko dodatnega časa?

Pravzaprav mi je zelo všeč, saj sem produktivnejša in svoj čas veliko koristneje uporabim, ko imam 'natrpan' urnik. V prostem času se bolje učim in delam sproti, ker vem, da v nasprotnem primeru pozneje ne bom imela več časa za učenje. Včasih se zgodi, da mi odpade trening in nenadoma pridobim 3 ure dodatnega časa, ampak skoraj vedno hitro minejo, ne da bi jih koristno porabila.

Kaj nameravaš študirati? Misliš nadeljevati s šahom?

Glede študija še nisem prepričana. Zaenkrat se še odločam med različnimi možnostmi. Z igranjem šaha pa vsekakor mislim nadeljevati. Ampak samo tako za zraven, saj se vsaj v Sloveniji samo z igranjem šaha ne da preživljati. Želim si še naprej redno igrati v slovenski šahovski reprezentanci, ki bi mi omogočila, da bi šah ostal v mojem prihodnjem življenju več kot le konjiček.

Kako bi opisala potek enega od dni na turnirju?

Zjutraj po zajtrku so potekale priprave na partijo s trenerjem. Po pripravah sem šla na bazen, kjer sem se malo sprostila, saj verjamem, da prava mera sprostitve pomaga pri boljši psihološki pripravljenosti. Popoldne je potekala partija. Ko sva s sotekmovalko zaključili, sva s trenerjem šla čez celotno igro in pogledala napake, ki sem jih naredila, ter poskusila poiskati možne rešitve. Prav tako sva se skušala domisliti šahovske 'zvijače', ki je moja nasprotnica naslednji dan ne bi mogla predvideti.

Si ob vsej svoji pripravljenosti pričakovala, da boš zmagala na turnirju?

Osebno nisem, čeprav vsi okoli mene so.

 

Moniki čestitamo in ji želimo še mnogo uspehov v prihodnosti.   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
p t s č p s n
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se