Vremena Kranjcem so se zjasnila


01.07.2015

Kvalifikacijska Mepi odprava je kranjske gimnazijce tokrat vodila k Soči. 

Avtor: Nejc Cerkovnik

Fotograf: Nejc Cerkovnik

 

Po načrtovanju poti, nekaj urah pakiranja in še zadnjih popravkih na dan odhoda smo se 19. junija 2015 zlati Mepijevci Gimnazije Kranj dobili na železniški postaji v Kranju. Z vlakom smo se najprej zapeljali do Jesenic, tam pa presedli na vlak do Kanala ob Soči. Trenutke na vlaku smo izkoristili za razporeditev opreme in počitek pred potjo, ki nas je še čakala. Nejčevim zapisom lahko sledite na: gimkr-mepi.blogspot.com/

 

Petek, 19. junij 2015

Štart v Kanalu nam je začinil rahel dež, ki je dokaj hitro ponehal. Kakor hitro pa je izginil se je znova pojavil, tokrat v večjih količinah. Nekaj časa je pot vodila ob Soči, pri Avčah pa se je začela umikati stran. Dokaj mokri smo prispeli do Mosta ob Soči, kjer smo kratek del poti prehodili po cesti. Do Tolmina, kjer je bil predviden cilj tega dne, ni bilo več dolgo, zato smo stopili nekoliko hitreje. V močnem nalivu smo komaj našli kamp, v katerem smo prenočili. Streha, tuš in WC so bili več kot dobrodošli, proti večeru pa se nam je pokazalo celo sonce.


Sobota, 20. junij 2015

Ta dan se nam je pridružila še skupina srebrnih Mepijevcev. Pot nas je vodil skozi Tolmin, po desnem bregu reke Soče do vasice Selišče. Ta smo se za nekaj časa odmaknili od reke, ki je bila vseskozi naš orientir. Povzpeli smo se do Vrsnega, rojstne vasi Simona Gregorčiča. Ni minila minuta od trenutka, ko smo zapustili vasico in že je začel padati dež. Komaj smo videli predse, vendar smo vseeno nadaljevali našo pot. Vodila nas je na vse bolj nezaupanja vredne gozdne stezice, ki pa so nas na koncu pripeljale v Drežnico, kot načrtovano. V trenutku se je vreme izboljšalo, o dežju ni bilo ne duha ne sluha, pogrelo pa nas je celo sonce. Očarani od pogledov na Krn in dolino, ki nas je še čakala, smo pohiteli v bližnjo vas, kjer je bil cilj tega dne. Šotore smo si postavili ob vaškem športnem igrišču.

 

Nedelja, 21. junij 2015

Široka pot nas je od štarta vodila do Žage, kjer smo se ponovno srečali s Sočo. Pokrajina se je od prvega dne konkretno spremenila. Od zdaj naprej so nas spremljali strm vrhovi, pod njimi pa magično modra Soča. Po prečkanju vasi Čezsoča nas je do prenočišča čakalo le še nekaj minut hoje. Utaborili smo se na travniku, kjer je bilo posnetih večino prizorov filma Gremo mi po svoje. Ko se je spustil mrak, pa so bili na posebni preizkušnji bronasti Mepijevci, ki so se nam pridružili ta dan. Zanje bil organiziran Krst in sprejem med ponosne Mepijevce Gimnazije Kranj.

 

Ponedeljek, 22. junij 2015

Čakal nas je še zadnji dan in precej pustolovščin. Cilj dneva je bila Koča pri izviru Soče. Orientacijsko ni bila zahtevna, saj smo ves čas hodili po označeni Poti ob Soči. Le ta nam je ponudila izjemne razglede in prekrasne tolmune. Slednjih se kljub zelo mrzli vodi nismo mogli upreti. Na poti smo prečkali tudi strma korita reke. Iz Trente, zadnje vasi na poti, smo se izstrelili proti cilju dneva. Nekoliko utrujeni, predvsem pa zadovoljni, smo se z veseljem usedli na avtobus, ki nas je prek Vršiča zapeljal v Kranj.  Za nami je še ena uspešna Mepi odprava. Prehodili smo eno najlepših območij Slovenije in spoznali nekatere skrite kotičke naše domovine. Po poti smo lahko spremljali spreminjanje pokrajine, ki jo je ustvarila najlepša reka daleč naokoli. Prvič nas je na odpravi ujel dež. Takoj, ko so se posušila vsa oblačila, pa je bil tudi hitro pozabljen. Odprava nam je spet postregla s številnimi razgledi. Program Mepi na kranjski gimnaziji se za zlate kar hitro zaključuje, vendar pa bodo vsi spomini in prijateljstva vedno ostala z nami.

 

   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se