»Vsak študij odpira vrata, le izkoristiti jih moraš.«


10.03.2015

Predstavljamo ekstremnega nekdanjega kranjskega gimnazijca Bineta Žaloharja.

 

Avtor: Matija Štern iz 4. c
Fotografinja: Katja Pokorn

 
Bine Žalohar je nekdanji dijak Gimnazije Kranj, študiral je na Fakulteti za šport. Danes je slovenski demonstrator smučanja prostega sloga, učitelj 3 alpskega smučanja, smučarski vodnik, vaditelj nordijskega smučanja,  nosilec številnih spoštovanja vrednih naslovov s tekmovanj,  predvsem pa pozitiven človek, ki ljubi šport. Ima tudi svojo spletno stran, kjer ima svoj blog in fantastične video posnetke.


Mnogo mladih bi se strinjalo z mano, če rečem, da živiš sanjsko življenje. Smučanje, surfanje in za povrhu bmxanje. S čim pa se preživljaš?

V zimski sezoni je prioriteta smučanje v smislu tekmovanja in snemanja filmov ter reklam. Poleg tega vodim snežni kamp Untouched, sem smučarski vodnik ter organiziram vikend ekskurzije s poudarkom na lavinskih delavnicah ter tehniki smučanja (freeride), organiziram tekme v slopestylu pri nas (Europa cup, Kon'c Sešn), v »prostem času« učim smučanje pri nas in v tujini (sem učitelj 3 alpskega smučanja in demonstrator prostega sloga), pomagam branding ekipi na večjih tekmah oz. dogodkih (Svetovno prvenstvo Kreischberg, Redbull X-fighters, Munich Mash), zadnje čase sem tudi nepogrešljiv »follow cam« za snemanje nekaterih Redbull atletov, poleti pa sem inštruktor v pustolovskih parkih ter planinski vodnik. Če pa pride vmes še kak projekt, sem vedno za.

Smučanje prostega sloga (freestyle) v Sloveniji še ni najbolj poznano. Bi ga lahko, prosim, na kratko predstavil? Ali predstavlja nakup opreme za ta šport velik denarni zalogaj?

Mislim ravno obratno. Smučanje prostega sloga je v Sloveniji zelo poznano, saj pod to v slovenskih glavah nekako spada pojava Filipa Flisarja. Je pa res, da smučarski kros nekako nerodno pade v ta koš. Smučarski kros namreč vsebuje elemente prostega sloga, gre pa vsekakor za boj s časom in tekmeci, oprema je prej podobna veleslalomu, za tem ni nobene industrije ipd. Na žalost ali na srečo Slovenci poimujejo/mo freestyle pod smučarski kros, vendar so prave discipline tega predvsem grbine, ki so že nekoliko starejša oblika, ter slopestyle  (več skokov in drsnih objektov zapored), halfpipe (snežni žleb) in big air (1 skok), ki pa so tiste »srčne« discipline tega športa. Nakup opreme je zelo podoben rekreativnemu, saj povprečni smučar prostega sloga na sezono »zbije« 1 par smuči ali pa še to ne. Smuči so drugačne (kaj več boš našel na spletu), poleg tega pa je pomembna zaščitna oprema, predvsem čelada. Draga je predvsem smučarija sama, saj v Sloveniji ni veliko pogojev, ko preideš začetno fazo. Za začetnike je precej boljše kot za tiste, ki si želijo napredovati, saj na naših smučiščih enostavno ne namenijo dovolj fizičnega prostora snežnim parkom.

Kako si pridobil sponzorje? Jih je dobiti lažje ali težje v primerjavi z drugimi športi?

V Sloveniji je s pokrovitelji oz sponzorji zelo težko. Sam sem namreč 7-kratni državni prvak, zmagovalec nekaj tekem svetovnega ranga ter osebnost, ki se v tem športu giblje že desetletje, pa dobesedno še vseeno nimam za »burek«. Zakaj? Ker je Slovenija tako majhno tržišče in se podjetja raje odločajo za vlaganje v športnike severnejših držav ali Amerike. Za uspeh si torej kriv sam in sam se moraš potruditi, da ti nekako uspe oz. da prideš do nivoja, ko lahko uživaš, in se odločiš, v katero smer športa boš šel.

Kako izgledajo tekmovanja in kateri so tvoji največji uspehi?

Obstaja kar precej aspektov. Tekmovanje v FIS-u, tekmovanje pod okriljem AFP, ki nam pomeni nekoliko več, saj je to tista prava originalna serija, kjer na tekmovanja pridejo res najboljši na svetu. Ne moreš se hvaliti, da si svetovni prvak, če pa je istočasno 20 tistih najboljših tekmovalo na X-gamesih, ki pa so nekako najvišje, kolikor lahko greš po lestvici kot tekmovalec. Poleg tega so tu snemanja filmov ter reklam za največja podjetja, freestyle backcountry, ki je park različica freeride smučanja, ipd. Na koncu so še freeride tekmovanja  (tekmovanja na neurejenih terenih). Kot sem že omenil, sem 7-kratni državni prvak, moje najvišje mesto na svetovnem prvenstvu v Park Cityju je bilo 23. v slopestylu ter 22. mesto na svetovnem pokalu v snežnem žlebu v Les Contaminesu. Poleg tega pa sem predvsem ponosen na 1. mesto na Big air tekmi v Avstraliji, One hit wonder event, ki je tekma za 10 povabljenih. Kar pomeni, da sem prešel »kvalifikacije« s tem, da so me sploh izbrali. Nato pa sta moj trik in moja izvedba dobila nagrado za 1. mesto. Poleg tega še 3. mesto na Gloryfy bastards, 4. mesto na O' Neill soldiers itd. Za največji dosežek oz. čast pa si štejem tekmovanje na Redbull Linecatcher v Varsu, Backcountry freestyle event, kamor pride le peščica trenutno najboljših smučarjev na svetu.

Glede na to, da je ta šport dokaj neprepoznaven, me zanima, kako je smučanje prostega sloga sprejeto med družbo na smučišču. Ali si imel kdaj kakšne težave?

Jaz osebno nikoli. Vedno je to odvisno od osebnosti. Če si kul in če se obnašaš normalno, ne bodo imeli razloga, da te napadajo. Če pa po vrhu pokažeš še kak trik, ki ga drugi niti v sanjah ne zmorejo, si pa tako ali tako car.

Kakšna je bila pot do demonstratorja smučanja prostega sloga? Imaš učiteljsko ali trenersko licenco tudi za alpsko smučanje?

Sem učitelj 3 alpskega smučanja ter demonstrator prostega sloga, smučarski vodnik in vaditelj nordijskega smučanja. Te licence so nekako posledica dela za študij na Fakulteti za šport ter lastne samoiniciative. Konec koncev, ne morem računati na to, da bom tekmoval in snemal celo življenje.

Kdaj in zakaj si se odločil za svojo spletno stran, blog in objavljanje videoposnetkov?

Nekako je bilo to nujno zlo, sprva sem imel blog stran, da sem komuniciral s svojimi pokrovitelji, nato sem to premaknil na drugo stran, pred 2 letoma sem zopet vzpostavil aktualni web page, kjer objavljam fotke, videoposnetke in svoje občutke s tekem sezone. Včasih je branje povezano s trenutnim počutjem v sezoni in zna biti kar smešno, ko to bereš nekaj let kasneje.
Adrenalinski športi so magnet za poškodbe. Si jih izkusil? Katera je bila najhujša?

So, so pa posledica predvsem nepravilnih pristopov ter premalo fizične vadbe za moč in gibljivost. Imel sem 23 pretresov možganov  ter 2 operaciji kolenskih vezi. Poškodbe niso hec, vendar se da riziko zmanjšati s pravilnim pristopom oz. strokovnim treningom ter z nadzorom. Na žalost nisem imel možnosti trenerja, vendar so te stvari sedaj že urejene. V Sloveniji sta 1080 freeski klub in ŠD Grbina tisti dve organizaciji, v kateri je potrebno iti na začetku.

Če imaš na voljo smučanje ali surfanje, kaj imaš rajši? Česa se je lažje naučiti?

Ne morem izbirati, saj je eno povezano s poletjem, drugo z zimo in odlično sovpadata. Surfanje je definitivno eden najtežjih športov, ki sem jih izkusil. Preden se »pelješ«, je potrebno precej znanja o morju, gibanju v vodi in tehniki. Na smučeh pa se prvič vpneš v vezi in se »pelješ«,če imaš dovolj ravnotežja.

Zakaj si se odločil za študij na Fakulteti za šport? Kakšen je bil študij? Ti je odprl kakšna nova vrata v življenju?

Za ta študij sem se odločil v drugem razredu osnovne šole in od takrat nisem odstopal od tega. Sprijaznil sem se, da nikoli ne bom multimilijonar in da nikoli ne bom delal 12 ur v pisarni. Vsak študij odpira vrata, le izkoristiti jih moraš. Je pa pripomogel k razumevanju dejavnosti, ki jih gojim. Tako da sem sam svoj trener, a mi zelo ustreza.

Kaj ti je v življenju predstavljalo največji izziv? Kakšni so tvoji cilji v življenju?

Izzivov je veliko. Največji izziv se mi zdi to, da ne vem, kako se bom iz tega razgibanega življenjskega stila ustalil, se umiril in si ustvaril družino. Doma sem težko že en sam dan. Vendar se veselim dneva, ko bom našel način tudi za to. Rad bi bil trener talentiranih športnikov, ki vedo, kaj hočejo. Predvsem pa je moja želja to, da se starši ne bodo vtikali v moje delo. Dandanes so starši »smrt« za delo v športu.

Imaš za mlade športnike in za študente Fakultete za šport kakšen nasvet?

Nek splošen, mogoče banalen nasvet je predvsem ta, da naj ne bodo preveč naivni v svetu športa. Veliko je ljudi, ki se radi okoristijo na račun talenta nekoga drugega. Super je, če ste odprti in prijazni do vseh, predvsem pa hvaležni tistemu, ki ti pomaga do uspeha oz. cilja. Zvestoba je lepa lastnost. Zaupajte svojim sposobnostim ter bodite dovolj samokritični. Temu sledijo dobri rezultati, užitek in veselje do športa, ki bo ostalo z vami. Vse ostalo propade.
Katera izmed vrednot oz. lastnosti, ki ti jih je dala Gimnazija Kranj, se ti zdi najpomembnejša?

Največ, kar mi je Gimnazija Kranj s profesorjem Vebrom na čelu dala, je dobro poznavanje zemljepisa oz. geografije. Za to sem danes najbolj hvaležen.
Na naslednjem internetnem naslovu najdete Binetovo spletno stran: http://bine-zalohar.com/. Toplo priporočam ogled rubrike »BŽ TV«.

   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se