»Vzdušje v ekipi je bilo evforično. Navijali smo, kričali in se smejali.«


18.10.2017

Naša dijaka, ki sta se udeležila letošnje geografske olimpijade Jugovzhodne Evrope v Rušah, sta dosegla izjemno uvrstitev. Job Stopar iz 2. b je osvojil srebrno, Ronja Čeferin iz 2. e pa bronasto odličje.

 

Avtor: Aiden Jurij Franko iz 2. b
Fotografija: Žan Žnidar iz 2. b

 

Kakšni so bili občutki ob tako visoki uvrstitvi na geografski olimpijadi, sta jo pričakovala?

Job: Že sama uvrstitev na olimpijado je bila nora, saj pred tem nisem niti  razmišljal, da bi sodeloval na takem tekmovanju. Tekmovali smo dijaki vseh štirih letnikov in imel sem občutek, da kot dijak prvega letnika nimam največ možnosti. Znal sem. Rekel sem si: »Težko bo, možnosti nimam veliko, kar bo, pač bo … Ne bom razočaran.« Prav zato sta bila presenečenje in veselje toliko večja. Vzdušje v ekipi je bilo evforično. Navijali smo, kričali in se smejali. Še nikoli v življenju se nisem tako režal.

Ronja: Glede na to, da sem se že prejšnje leto uvrstila na olimpijado in dosegla bronasto kolajno,  sem upala na dobro uvrstitev tudi letos.  Zelo sem bila vesela bronaste kolajne in seveda Jobove srebrne.

Se boš udeležila olimpijade tudi naslednje leto? Morda napadaš zlato?

Ronja: Naslednje leto me olimpijada še posebej zanima, saj je v Romuniji. Zlato? Ne … Všeč mi je druženje z dijaki, ki imajo podobne interese.

Se želiš uvrstiti tudi na svetovno geografsko olimpijado?

Ronja: Z veseljem bi šla.

Veš, kje bo naslednje leto?

Ronja: Vem, da je bila letos v Beogradu.

Sta proslavila svoj dosežek?

Job: Proslavil sem predvsem rezultat z državnega tekmovanja. Olimpijado sem dojemal bolj kot nagrado in ne kot nadaljevanje tekmovanja. Na olimpijadi smo se družili ves teden, imeli smo se res lepo, potem je pa uspeh na olimpijadi prišel še kot češnja na torti. Bil sem izredno vesel, dva dni po olimpijadi sem odšel na morje.

Ronja:  Niti ne … Malo smo proslavili le na prireditvi ob razglasitvi.

Katero državo oziroma kraj bi najraje obiskala in zakaj?

Job: Moje najljubše mesto je Singapur. Sicer pa bi najraje obiskal Avstralijo in Novo Zelandijo, ker sta nekaj posebnega. Avstralija je cel kontinent, zanima me njihova kultura, živali. Nova Zelandija pa je zanimiva, saj ima obenem gorovje, pa tudi neke vrste džunglo. Zanimivi so Maori in Aborigini … Nekaj povsem drugačnega.

Ronja: Želim si na Bali, čeprav je zelo turistična destinacija. Privlačijo me tamkajšnji mir, podnebje in narava. Sicer bi rada potovala s transsibirsko železnico.

Kako bi po vajinem mnenju profesorji, šola in šolski sistem pripomogli k večjemu zanimanju dijakov za geografijo?

Ronja: Mislim, da bi morali geografijo bolj povezati z današnjimi političnimi problemi, terorizmom, vojnami. Morda bi nam določene kraje predstavili na ta način, da bi se z veseljem, kot turisti, odpravili tja na potovanje.

Job: Profesorji bi morali geografijo narediti zanimivejše, aktualnejše, da bi snovi v učbenikih dodali še nekaj svojega, pa terensko delo, boljša uporaba zemljevidov, orientacije … Pa dodane zanimive, aktualne teme, recimo o beguncih ali geopolitiki.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se