Z naravno kemijo do razvajanja


05.01.2018

Kranjske gimnazijke na krožku izdelave naravne kozmetike

 

Avtorica: Ema Grašič iz 4. c

Fotografija: mag. Fani Mavrič

 

Petki so bili na Gimnaziji Kranj še posebej zanimivi, saj je pod vodstvom Maje Vodan v okviru OIV potekal krožek izdelave naravne kozmetike. Dijakinje smo se naučile veliko novega in zelo uporabnega znanja, saj je krožek vseboval tako teoretični kot praktični del. Skozi teoretični del smo spoznale prednosti naravne kozmetike in problematiko konvencionalne. Srečale smo se z rastlinskimi olji in masli, eteričnimi olji, hidrolati, abrazivi, tenzidi in drugimi naprednimi aktivnimi učinkovinami, ki se uporabljajo v ekološki kozmetiki. Vso teoretično znanje  pa smo tudi kmalu uporabile. Sestavile smo si recepture za naravne izdelke, tako da smo izbrale materiale, ki so nam bili najbolj všeč, na primer kakavovo maslo, olje slivovih jedrc in eterično olje sladke pomaranče. Tako smo izdelale balzam za ustnice, balzam za roke, maslo za telo, piling za obraz in telo, naravni dezodorant, hranilno in vlažilno kremo za obraz, šampon za lase, gel za tuširanje in balzam za lase, na božični delavnici pa še masažne ploščice, cvetno solno kopel, masko za obraz, medeni in bleščeči balzam za ustnice.

Nad vsemi izdelki smo bile navdušene. Pa ne samo zato, ker smo jih izdelale same, ampak ker so bili zares dobri in so bili nad njimi navdušeni prav vsi, ki so jih preizkusili. Videle smo, kakšna je razlika med naravnimi izdelki in tistimi, ki jih lahko vsak kupi v trgovini. Pa še ustvarjati v tako prijetnem vzdušju je bilo zelo zabavno in  priporočamo, da tudi vi spoznate naravno kozmetiko.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se