»Z »zamrzovanjem« trenutka pravzaprav časa ne ustavljam, ampak ga dejansko oživim.«


24.06.2015

Maturant kranjske gimnazije Nejc Balantič je večkrat nagrajeni mladi fotograf.  

 

Avtorica: Ana Rakovec iz 3. h

 

Nejc Balantič iz 4. b je pravkar odpisal maturo na Gimnaziji Kranj. Prav v času, ko se je bilo treba najbolj pripravljati na zahtevne izpite, ga je doletela novica, da je mednarodna žirija njegovo fotografijo Glorija razglasila za najboljšo fotografijo prestižnega fotografskega natečaja Slovenia Press Photo v sekciji Ustvarimo boljši svet.

 

Nejc, čestitke za izjemen uspeh. Maja si že drugič razstavljal v tujini. Na Dunaju si pripravil razstavo ob jordanskem prazniku neodvisnosti z naslovom Jordan through my art. Ti ta uspeh še posebno veliko pomeni, ker si s tem dobil potrditev tudi v tujini? Kako to, da si sploh razstavljal na Dunaju?

Najprej hvala za čestitke. Vsaka razstava zunaj slovenskih meja zagotovo pomeni določeno potrditev o mojem delu. Postavitev razstave na Dunaju je rezultat zanimivega spleta okoliščin. Pred nekaj leti sem v Ljubljani spoznal akademskega slikarja jordanskega rodu, ki me je povabil, da ob priliki morda razstavljam tudi na Dunaju. Pretekli sta dve leti, v katerih sem ustvarjal na različnih področjih. Ker je slikar poznal moja dela, so začeli teči pogovori o izvedbi razstave. Do dejanskega odprtja razstave pa je prišlo ob letošnjem praznovanju jordanskega državnega praznika.

Za tabo je že 10 uspešnih razstav. Ti je katera še prav posebej ostala v spominu? Je razstavljati doma, v Sloveniji, drugače kot na tujem? Ali pa razstava v rodnih Dupljah in Gimnaziji Kranj, imajo taki dogodki posebno težo, ali je vsaka razstava enako pomembna?,

Posebej mi je ostala v spominu razstava z naslovom »Glorija«, ki govori o dekletu z mišično atrofijo. Ves čas dela z Glorijo sem v njenih očeh videl upanje in močno voljo, zato sem poskušal tudi sam njen optimizem prenesti na fotografije. Razstava je bila postavljena v prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, v Ljubljani, kjer so si moje fotografije naprej ogledali pacienti inštituta. Odzivi so bili ganljivi. Na podlagi teh odzivov je bila kasneje razstava ponovljena tudi na simpoziju distrofikov v Puli, na Hrvaškem.

Razstava v domačem okolju, tako v Dupljah kot na Gimnaziji, pa je seveda nekaj posebnega. Ljudje se med seboj poznamo, zato fotografije v takem okolju včasih vzbudijo drugačne občutke. Tehnično gledano so si razstave med seboj podobne, pomensko gledano pa se seveda razlikujejo med seboj.

Kaj te vodi pri ustvarjanju? Kaj pretehta, da se odločiš vzeti v roke fotoaparat in zamrzniti trenutek?

Ko fotografiram v novem okolju in srečujem ljudi, želim tisti trenutek ujeti in mu dodati del svojih trenutnih emocij. Vsak posnetek tako predstavlja svojevrsten izziv. Z »zamrzovanjem« trenutka pravzaprav časa ne ustavljam, ampak ga dejansko oživim. Vsaka fotografija s tem nosi svojo zgodbo iz ozadja.

Raje slikaš ljudi, ali te privlačijo bolj pokrajine? Kakšna je,za nas, ki se na to ne spoznamo, pravzaprav razlika med fotografiranjem enega in drugega, če kakšna?

Največji izziv mi je dokumentarna fotografija, ki seže v dušo človeka in njegovega življenja. Vedno pa želim človeka umestiti v prostor, tudi, če je to pokrajina. Razlika med fotografiranjem ljudi in pokrajine je zelo velika. Pokrajinska fotografija zahteva veliko kasnejše računalniške obdelave.

Če primerjaš fotografiranje za šolsko spletno stran in fotografiranje zase. Je kakšna razlika med obveznim in neobveznim ustvarjanjem, ali se na koncu vedno poglobiš v zadevo?

Seveda obstaja razlika med fotografijo namenjeno za šolsko spletno stran in fotografijo namenjeno za razstavo. Reportažni stil fotografije je predvsem čimbolj objektivno zajeti dogajanje, medtem ko je pri »pripovedni« fotografiji večji poudarek na sporočilnosti in čustvih. Fotografiranje pa vedno opravljam z veliko mero potrpežljivosti in z vso resnostjo.

Pri fotografiranju verjetno loviš idealne pogoje, svetlobo, postavitev itd. Koliko časa ti je že vzelo, da si posnel popolno fotografijo, tako kot si jo želel? Bi rekel, da si perfekcionist?

Večji perfekcionist si, bolj se ti popolna fotografija izmika, saj ta praktično ne obstaja. Je pa res, da si vsak popolno fotografijo predstavlja čisto drugače.

Te včasih, ko pregleduješ film preseneti, da fotografije, za katere si mislil, da niso uspele, pravzaprav niso slabe?

Marsikdaj se mi zgodi, da fotografije, ki so bile posnete pred časom, vidim danes povsem drugače. Po vrhu vsega se je pogled na fotografije z leti nekoliko spremenil. Danes, ko se s fotografijo ukvarjam že dlje časa spoznavam tudi druge tehnike in lahko se zgodi da enako fotografijo prikažem v povsem drugi luči.

Že čez slab teden odpotuješ na Kubo. Greš na zaslužene počitnice ob zaključku gimnazije, ali ima potovanje vseeno ustvarjalni namen? Kaj te najbolj privlači na Kubi?

Glavni namen potovanja je iskanje novih fotografskih izzivov. Na Kubi so ljudje povsem drugačni, saj tam čas ne igra pretirane vloge. Ta veseli otok sredi Karibskega morja ima svoj čar preteklih obdobij. Ljudje so preprosti, nasmejani in živijo v ritmu glasbe.

Študij boš nadaljeval na strojni fakulteti. Kakšne načrte pa imaš s fotografijo? Lahko v prihodnosti pričakujemo nove razstave? V Sloveniji ali na tujem?

Fotografija ostaja moj hobi. Upam, da mi bo študijski čas dopuščal, da mi bo uspelo pripraviti še kakšno razstavo. Posebnih načrtov glede priprave razstave nikdar ne delam, zato se prepuščam toku aktualnih dogodkov.

Za tabo je konec srednje šole in novo obdobje v življenju. Boš pogrešal srednješolska leta? Kaj ti je ostalo v najlepšem spominu?

Velika večina trdi, da so srednješolska leta najlepša in verjetno bo z mano podobno. Če zložim vse fotografije gimnazijskih let na eno mesto, ne morem odslikati občutkov, ki jih doživiš v krogu svojih iskrenih gimnazijskih prijateljev. To ostaja v mojem najglobljem spominu.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se