»Zakaj bi dajali za rundo, če lahko spremenimo svet?«


10.05.2016

Nagrada Obrazi prihodnosti pripada dijakom Gimnazije Kranj.

 

Avtorica: Katarina Minatti iz 3. h

 

»Naši naslednji nagrajenci pa zagotovo ne bodo dali za rundo, prihajajo namreč z Gorenjske – na oder vabimo Gimnazijo Kranj!« A zakaj bi dajali za rundo, če lahko spremenimo svet, so voditelju Klemenu Bunderli skomignili kranjski novinarji, se povzpeli na oder, v bučnem aplavzu odnesli nagrado Obrazi prihodnosti in za konec še spregovorili s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.

Zgodilo se je hitro, a zgodba o uspehu se je začela že dolgo prej – kot vsaka dobra zgodba se je začela z objavami in sestankom v učilnici 16, kjer smo novinarji slišali, da bo Gimnazija Kranj sodelovala v projektu Obrazi prihodnosti ter za časopis Dnevnik raziskala področje mladostniškega nasilja in kriminala - in začelo se je. Manca Krivec in Ana Rakovec sta svoje misli o nasilju med vrstniki in nasilnosti besed vpletli v gloso in kolumno, Anja Justin in Bine Dobnikar pa sta zapisala izpoved žrtve nasilja. Na Vzgojni zavod Kranj in družinskega terapevta, pri katerih take žrtve lahko poiščejo pomoč, so se obrnile Meta Logar, Manca Florjančič in Lea Juvan, Karolina Rakovec pa je z anketo ugotovila, da se je kar četrtina naših dijakov že srečala z nasiljem. Načine, kako bi to lahko spremenili, je Katarina Minatti iskala v šolskem sistemu, taborništvu in v nas samih. V nas, novinarjih, pa je začetno navdušenje nad pisanjem padalo sorazmerno s časom do roka oddaje in ugotovitvijo, da članek ni naloga za fiziko, ki jo pet minut prej prepišeš iz rešitev, toda raziskovanje, anketiranje in celo obisk uredništva so nas tako prevzeli, da smo komaj dočakali 18. marec, ko sta v časniku Dnevnik izšli dve strani, ki smo jih sami napisali in oblikovali – strani Gimnazije Kranj, naši strani. Kot da objava v enem izmed najbolj branih časopisov v Sloveniji še ne bi bila dovolj, smo 26. aprila v Lutkovnem gledališču Ljubljana iz rok odgovornega urednika časopisa Dnevnik prejeli priznanje za odličen prispevek v prilogi Obrazi prihodnosti, še več, kasneje nas je sprejel sam predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, s katerim smo se pogovarjali o aktualnih temah, ki se dotikajo mladih, in nas spodbudil, naj se skupaj trudimo ustvarjati lepšo prihodnost – pa naj bo to z optimizmom, s športom ali z novinarstvom. Diplomatsko se je predsednik izognil le vprašanju, kateri subkulturi je pripadal v mlajših letih, vendar je naša profesorica na poti domov kar hitro zaključila: »Šminker je bil!« Ko pa smo že pri naši mentorici, »takoj po teh objavah naj se v učilnici 16 zglasijo ...« so postale že slavne besede, ki najmanj enkrat tedensko odmevajo po gimnazijskih hodnikih in vsakemu dijaku prinesejo nasmeh na obraz ali pa mu ukradejo nekaj minut malice. Za to se moramo zahvaliti profesorici Tini Lušina Basaj za vse sestanke, ki smo se jih udeležili, pa tudi za njeno tekanje od učilnice do učilnice v iskanju tistih, ki se jih niso. Skupaj z novinarko Petro Mlakar sta nam dali veliko več od nagrade – svoj čas, ideje in energijo, ki smo jih med večernim strmenjem v napol prazen Wordov dokument še kako potrebovali. In ne nazadnje, hvala tudi vam – vsem, ki ste ali pa šele boste prebrali naše članke, saj bomo le vsi skupaj lahko postali obrazi prihodnosti.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se