Zaprisegla nova generacija dijakov mednarodne mature


22.10.2013

Obe generaciji mednarodne mature sta se konec septembra spoznavali na taboru v Bohinju.

 

Avtorica: Lara Oblak iz 3. h

Fotografija: Anja Tišler iz 4. h

Gimnazija Kranj,  petek, 4. oktober 2013

 

Dijaki iz 3. h, sveže sestavljenega oddelka mednarodne mature, smo se v sredo, 25. septembra 2013, skupaj s svojimi predhodniki, 4. h razredom, odpravili na tridnevni spoznavni tabor v Bohinj – IB camp 2013. Novince je na poti do našega cilja spremljalo pričakovanje, navdušenje, pa tudi nekaj nervoze, kar je po nedavnem taborjenju v Mačkovcih tudi razumljivo.

Po prihodu smo si najprej vzeli nekaj časa za raziskovanje hostla ter njegove čudovite okolice, nato pa smo se lotili športnih aktivnosti - nekateri so se preizkusili v plezanju, drugi v veslanju, nekaj pa se jih je odpravilo na izlet s kolesom. Po večerji je profesor Will Tomford za nas pripravil tako imenovan teambuilding. Najmlajši udeleženci tabora nismo vedeli, kaj naj pričakujemo, že izkušeni četrtošolci pa so nam v zameno za naša vprašanja ponujali le nasmeške in občasen namig. Dejanska aktivnost je vsebovala cel kup različnih iger in medsebojnega spodbujanja, predvsem pa prekopicevanja in tekanja po skupnih prostorih. V zgodnjih dopoldanskih urah naslednjega dne se je del dijakov odpravil na sprehod okoli Bohinjskega jezera, preostalim pa je profesor Tomford predstavil igro ultimate frisbee, ki smo se je dokaj hitro naučili in je med nami doživela velik uspeh. Izmučeni, a vendar izjemno zadovoljni sami s seboj smo si po končani igri segli v roke in si čestitali, nato pa smo vsi po vrsti odhiteli pod tuš. Kasneje smo se ponovno razpršili in večino popoldneva preživeli v kanujih, na plezalni steni ter na kolesih. Po večerji smo si ogledali film z naslovom Schindlerjev seznam, ki se navezuje na naš izlet v Krakov v oktobru, prav tako pa je povezan s tematiko, s katero se ukvarjamo pri slovenščini.

Tabor je bil zabaven in poučen

Tabor je imel poleg zabave in rekreacije seveda tudi izobraževalni pomen, saj smo dijaki tretjega letnika prejeli mnogo napotkov za pisanje esejev in čim bolj pravilno sestavljanje in oddajo pisnih nalog; četrti letniki pa so se že soočali z roki oddaj.

Zaprisega nove generacije dijakov mednarodne mature

Zaključna in hkrati tudi najbolj slovesna točka spoznavnega tabora pa je bil sprejem 3. h razreda kot polnopravnih ib-dijakov. Dijaki 4. h so za nas pripravili vrsto izzivov, za katere pa lahko brez slabe vesti rečemo, da smo jih opravili precej uspešno. Radi bi jih pohvalili, saj so poskrbeli, da so bile naloge ravno prav težke in se pri njih nismo (preveč) osmešili. Vključeni so bili tudi naši profesorji in profesorice, ki so se ob celotnem dogajanju skupaj z nami pošteno nasmejali. Ko smo uspešno opravili vse izzive, so nas za veliki finale odpeljali do lesenega pomola, kjer nas v nasprotju s pričakovanji niso pometali v jezero, temveč smo se svečano zaprisegli vzornemu življenju, ki se spodobi za dijake mednarodnega oddelka. S tabora smo se vrnili sproščeni, zadovoljni ter bolj povezani s svojimi sošolci, z dijaki prejšnje generacije, pa tudi s profesorji – namen spoznavnega tabora je bil zato v naših očeh dosežen.

 

Tilen Košir iz 3. h

»V spomin se mi je najbolj vtisnilo večerno druženje pri jezeru, tam smo se pogovarjali in igrali kitaro. Kasneje se nam je pridružil Izraelec Ben, ki je prav tako bival v našem hostlu. Povedal nam je vse o njegovem popotovanju, mi pa smo njemu razložili program mednarodne mature; predlagali smo mu tudi nekaj krajev, ki so se nam zdeli vredni obiska. To je bila res zanimiva izkušnja. Od aktivnosti mi je bil najbolj všeč ultimate frisbee, pri katerem smo vsi res uživali in se tudi pošteno razgibali. Rad bi tudi pohvalil svoje sošolce in pa profesorja Janeza Malija ter Willa Tomforda, ki so se v igro zares vživeli in so bili zelo bojeviti. Celoten tabor nam je bil vsem zelo všeč, bil je res nepozaben.«

 

Teja Čufer iz 3. h

»S taborom sem bila zelo zadovoljna, saj je bilo vse skupaj dobro organizirano, imeli smo tudi veliko svobode in smo se v kratkem času dobro spoznali. Na začetku smo bili malo zmedeni, a smo se hitro znašli in začeli uživati. Animatorji so bili zelo prijazni, prav tako pa mi je bil všeč hostel in njegova okolica. Zelo sem uživala v ultimate frisbee-ju, pa tudi v ostalih dejavnostih. Fazaniranje je izpadlo super, čeprav najprej nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Tabor je bil res super in nam bo definitivno ostal v spominu.«

 

Tjaša Kern iz 4. h

»Pri taboru so mi bile zelo všeč športne aktivnosti. Pri športih smo sodelovali v mešanih skupinah, zato smo se lahko bolj povezali - tretji in četrti letniki se zdaj veliko bolje poznamo in smo se imeli na taboru zato še bolj super. Odličen se mi je zdel tudi teambuilding, pri katerem smo se zelo zabavali in tudi poglobili medsebojne odnose. Smo pa od dijakov tretjega letnika pričakovali, da nam bodo na taboru tudi kaj spekli, kot smo prejšnje leto storili mi in kot se za najmlajše člane tabora tudi spodobi. Ker v Bohinju niso pokazali svojih kuharskih talentov, pa so se nam oddolžili že naslednji teden, pogostili pa so tako nas kot tudi naše profesorje.«   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se