Zbudil žilico za pisanje


28.01.2016

Navdušujoč pogovor z nekdanjim gimnazijcem piscem in fizikom Gregom Hribarjem.

 

Avtorica: Ema Ažbe iz 1. a

Fotograf: Kristian Bernard Irgl iz 1. a

 

V petek, 22. januarja 2016, smo ob 14. uri v knjižnici gostili Grega Hribarja, nekdanjega dijaka Gimnazije Kranj ter avtorja knjig Hotel sem samo ... in Zapisi tebe mene. Najprej smo z velikim navdušenjem prisluhnili pesmi Ne bodi kot drugi (besedilo Ferija Lainščka), ki jo je izvrstno zapela Nina Žumer, na kitari jo je spremljal Luka Štibelj. S sošolcem Tadejem Rajgljem sva recitirala odlomke iz Hribarjeve proze in poezije. Pri recitiranju literarnega dela ob prisotnosti avtorja sem imela prav poseben občutek, saj ob spoštovanju avtorja želiš predstaviti pesem ali tekst tako, kot jo je mogoče avtor čutil in jo doživljal ob pisanju. Med pogovorom je Grega nato omenil, da že kar nekaj časa ni prijel svojih knjig v roke, da bi ju ponovno prebral; zanj je bila tako recitacija podoživljanje besed, ki so dobile mesto tudi v knjižnicah in domovih po Sloveniji.

Osrednji del srečanja je bil namenjen pogovoru o Gregovih delih in ustvarjanju; intervju sta vodila Ana Koprivnikar in Natan Vovk. Grega Hribar je, kot pravi sam, navdušen bralec, njegov talent za pisanje pa je zbudil pozornost že na gimnaziji, vendar je izmed številnih področij, ki so ga zanimala, ob vpisu na fakulteto zmagala fizika. Udeležence literarnega srečanja je navdušila njegova knjiga Hotel sem samo ..., nominirana za nagrado večernica; roman je napisan svobodno in v slengu, pripoveduje pa o burnih letih gimnazijskega iskanja smisla, prijateljstva, ljubezni, paradiža. Ob branju romana se marsikateremu bralcu vsiljuje misel, da gre za avtobiografsko prozo, vendar je daleč od dokumentarnega. Liki sicer imajo neke vzornike iz resničnega življenja, ki služijo kot impulz, potem pa začnejo živeti svoje življenje – tako je v vsakem liku nekaj avtorja in hkrati je roman fikcija. Druga knjiga združuje fiziko in poezijo – nenavadna kombinacija, vendar se to v knjigi Zapisi tebe mene odlično prepleta; celostno podobo pa ustvarijo slike Joni Zakonjšek. Mladi pisec in fizik – ki se sam skromno nima za pesnika in pisatelja, ampak za človeka, ki je izdal dve knjigi – nam je v pogovoru razkrival tudi svoje neusahljivo veselje do branja; ob tem se je spominjal, kako je v svojih gimnazijskih letih veliko prostega časa preživel ob branju knjig, tako doma kot v šolski knjižnici. Ob vprašanju pisateljske blokade je povedal, da se ne sili s pisanjem in res piše po navdihu, ko mu je dano, da pa je hkrati tisto, kar v življenju kaj šteje, prigarano. Želim si, da bi Gimnazija Kranj kmalu spet gostila kako literarno zanimivo osebo, ki nas bo navduševala za branje in tudi opogumljala za odkrivanje lastnih sposobnosti in ustvarjalnega pisanja. In po srčnem aplavzu sodeč nisem edina.



   
         
   

Uporabne povezave

2018 2019 2020
november december januar
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se