Že na regijskem tekmovanju je osvojila največ točk v državi


23.04.2013

Kranjska gimnazijka Ana Tacer iz 3. B je državna prvakinja v znanju iz angleščine


Avtorica: Nataša Adžič

 

Gimnazija Kranj, 18. april 2013

 

V Ljubljani je v ponedeljek, 18. marca 2013 potekalo državno tekmovanje iz angleščine. Že po regijskem delu tekmovanja je dijakinja tretjega letnika Gimnazije Kranj Ana Tacer osvojila največ točk v vsej Sloveniji. Na državnem tekmovanju pa je z izjemnim znanjem le še potrdila zmago in tako postala državna prvakinja v znanju iz angleškega jezika. Na državno tekmovanje sta se uvrstila še Miha Rot, ki je dobil srebrno priznanje in Nika Podlesnik, bronasto priznanje.

Se ti znanje tujega jezika na splošno pomembno? Zakaj?

Vsekakor. To pa predvsem zato, ker je Slovenija majhna država in je treba priložnosti ter možnosti za študij ali delo včasih iskati tudi v tujini. Pri tem je znanje tujega jezika nepogrešljivo.

Od kod tvoje navdušenje za angleščino? Ali imaš podoben odnos tudi do drugih tujih jezikov ali zgolj angleščine?

Od petega leta hodim na tečaj angleščine v jezikovno šolo Evropa na Bledu, nekaj let sem obiskovala tudi tečaj nemščine. Ko sem bila mlajša, večine izvenšolskih dejavnosti nisem rada obiskovala, na tečaja jezikov pa sem vedno hodila z veseljem. Tudi nemščina mi je všeč, nad obema jezikoma pa sem navdušena predvsem zato, ker lahko berem knjige, ki še niso prevedene v slovenščino.

Koliko dela moraš vložiti v angleščino, da dosežeš tak uspeh, kot je zmaga na državnem tekmovanju?

Tega najbrž ne morem oceniti, saj je zame angleščina nekakšen "življenjski projekt". Z jezikom se srečujem že od majhnih nog, imam pa tudi prijateljico iz Anglije, s katero si dopisujeva. To je neprecenljiva izkušnja, saj si tako v stiku z jezikom, kot ga govori "native speaker". Seveda pa se takšen uspeh zagotovo lahko doseže tudi s trdim delom in vlaganjem v učenje angleščine.

Na regijskem tekmovanju si dosegla najvišje število točk v vsej Sloveniji, pa vendar si bila s številom točk nezadovoljna. Zakaj?

Naj poudarim, da je bil to samo moj prvi vtis - kasneje sem bila z doseženim številom točk zelo zadovoljna. Šlo pa je za to, da sem slišala, da je bilo v prejšnjih letih za najvišjo uvrstitev potrebnih več kot 90 točk in moj osebni cilj je bil približati se takšnemu rezultatu. Ko sem izvedela, koliko točk sem dosegla, še nisem vedela, kako visoko sem se s tem uvrstila.

Kakšni so bili tvoji občutki, ko si izvedela, da si postala državna prvakinja v znanju angleškega jezika?

Počutila sem se nekako olajšano - pa ne zato, ker bi pričakovala takšen dosežek, temveč zato, ker smo na rezultate čakali kar dolgo. Zdelo se mi je, da je s takšnim rezultatom moje vlaganje v angleščino vsaj nekoliko poplačano in vesela sem bila, da sem uresničila svoj cilj ter dobila informacijo o tem, kje sem s svojim znanjem angleščine. Čutila pa sem tudi nekakšno odgovornost do vseh, ki so mi takšno znanje omogočili, zato bi se rada zahvalila mojim staršem, ki so mi že zgodaj omogočili srečanje z angleščino, prijateljici Rachel, direktorici jezikovne šole Evropa Bled profesorici Cilki Demšar in gimnazijski profesorici angleščine Nataši Adžić.

Kljub nadpovprečnemu znanju angleščine, še vedno pridno slediš razlagam, skrbiš za svoje zapiske, poslušaš. Se ti zdi, da se pri rednem pouku sploh lahko še česa novega naučiš? 

Seveda. Pri jezikih se je vedno mogoče naučiti kaj novega, kar jih naredi lažje, predvsem glede slovnice, pa tudi besedišče si je mogoče vedno razširiti. Ena od fraz, ki sem si jih zapomnila med pripravami na državno tekmovanje, pa pravi, "Don't rest on your laurels." Uspehi zame ne pomenijo priložnosti za prenehanje dela, temveč motivacijo za naprej.

Veliko pišeš in to v angleščini. Kako to, da ravno v angleščini in ne slovenščini?

Moje pisanje v angleščini se je začelo, ko sem se nekaj let nazaj pridružila spletnemu portalu za bralce neke zbirke knjig. Tam se je bilo mogoče pogovarjati o tem knjižnem svetu in marsičem drugem, kar me je najbolj pritegnilo pa je bila možnost igranja vlog skozi pisanje (ang. roleplaying). Ustvaril si svoj lik in pisal zgodbe z ljudmi z vsega sveta, seveda v angleščini. Takšen način pisanja me je popolnoma potegnil vase, vendar je portal po izidu zadnje knjige iz zbirke postal veliko manj dejaven in sčasoma sem začela pisati svoje kratke zgodbe. Verjetno je prav ta portal razlog za to, da še zdaj pišem v angleščini.

Kakšni so tvoji načrti za študij?

Zanima me medicina in upam, da bom maturo pisala dovolj dobro, da bom prvi letnik lahko vpisala v Ljubljani. Kasneje bi se rada udeležila kakšne izmenjave s katero od britanskih univerz, razmišljam pa tudi o tem, da bi podiplomski študij ali specializacijo nadaljevala v tujini. Vendar je treba najprej odpisati maturo.

 

Miha Rot je na državnem tekmovanju dobil srebrno priznanje.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se