»Že za sam test bi namenili dve tretjini ur kemije, ki jih imamo na mesec.«


20.11.2017

Kranjski gimnazijec Jože Gašperlin iz 4. h je osvojil bron na kemijski olimpijadi na Tajskem.

 

Avtorica: Ana Potočnik iz 4. h

 

Jože Gašperlin iz 4. h se je udeležil mednarodne kemijske olimpijade, ki je potekala od 6. do 15. julija 2017 na Tajskem. Zaupal nam je nekaj vtisov s potovanja in o tekmovanju samem.

 

Kateri del procesa od samega šolskega tekmovanja do kemijske olimpijade na Tajskem se ti je zdel najbolj stresen?

Ko se ozrem nazaj se mi zdi, da izbirni postopek sploh ni bil tako stresen, verjetno predvsem po zaslugi kakšnega dne ali tedna "dopusta", ki sem si ga vzel od šole. Ti so bili namenjeni predvsem intenzivnim pripravam doma, tako da sem šel lahko samozavestno pisat izbirne teste.

 

Si imel cilj priti na olimpijado že od samega začetka ali se je ta priložnost ponudila sama?

Predvsem sem si želel priti do te stopnje, da sem se lahko udeležil pripravljalnih predavanj, na katerih v kratkem času pridobiš ogromno znanja. Da pa sem od njih res veliko odnesel pa kaže končni rezultat.

 

Med bivanjem na Tajskem si zagotovo izkusil tajsko kulturo iz prve roke, kako bi jo lahko primerjal s slovensko?

Precej bolj kot pri nas sta poudarjeni vljudnost in spoštovanje starejših, a morda včasih že celo preveč. Najbolj me je presenetil njihov odnos do kraljeve družine, ki jo imajo po mojem mnenju preveč v čislih. Gre za močno tradicionalno družbo, ki pa je z vseh strani načeta s kapitalizmom in željo po ekonomski konkurenčnosti. Vojaška hunta, ki v resnici vlada državi, pa pri tem ni ravno v pomoč.

 

Tekmovanje je trajalo teden dni, kaj vse ste ta čas počeli?

Od devetih dni, kar smo jih preživeli na Tajskem, sta bila dva dneva namenjena samemu tekmovanju, ostalih sedem dni pa ekskurzijam. Ogledali smo si ogromno templjev in palač ter drugih znamenitosti. Prosti čas pa smo namenili predvsem spoznavanju tekmovalcev iz drugih držav, ker učenje tik pred zdajci res ni učinkovito.

 

Kemijska olimpijada se sliši kot res zahtevno tekmovanje, bi sploh lahko primerjal snov iz olimpijskega testa z mesečno kontrolko pri predmetu kemije?

Če bi ta imela peturni teoretični in peturni praktični del ter obsegala snov iz prvih dveh letnikov univerzitetnega študija kemije, hkrati pa še nekaj izbranih zahtevnejših tem. Že za sam test bi namenili dve tretjini ur kemije, ki jih imamo na mesec.

 

Ti je Tajska ostala v lepem spominu, se je zgodilo kaj čisto odbitega, se boš še kdaj vrnil tja?

Počitnice med 3. in 4. letnikom si bom zagotovo zapomnil. Zgodilo se je kar precej "norih" stvari, še posebej v dneh, ko so bili testi že za nami. Zagotovo se bom še kdaj vrnil tja, še posebej si želim obiskati severni del države, ki je manj poseljen in kjer bi si lahko ogledal več naravnih znamenitosti.

 

Na kaj si pri tem dosežku najbolj ponosen?

Na usvojeno znanje. To mi bo tudi najbolj koristilo (če ga bom obnavljal seveda), ostalo so le reference za v življenjepis.

 

Ti je izkušnja pomagala pri izbiri nadaljnjega študija?

Niti ne. Da si uspešen na teh tekmovanjih se moraš zanimati za takšno tematiko že od prej.

 

Jože, hvala za odgovore in srečno.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se